fallback

Кои страни облагат с най-висок данък корпоративните печалби?

Вижте класация по размер на ставките на данъците върху печалбите на фирмите в рамките на ОИСР

13:44 | 15.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Въпросите на данъчното облагане са поставени на широка дискусия през последните месеци. Причината за това е глобалната икономическа криза, която диаметрално раздели гледните точки относно данъчната политика.

От една страна стоят правителствата, които прибягват до увеличение на облагането с цел повишаване на приходите в бюджетите си. Това се прави с надеждата, че така ще се стигне до свиване на бюджетните дефицити. Именно те, особено в Европа, попаднаха в центъра на вниманието през 2010 година.

От другата страна са привържениците на по-либералната политика, според която намаляването на данъците ще стимулира инвестициите, а оттам – и икономическия растеж.

В Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се събират данни за корпоративните ставки във всички нейни страни членки от 1981 г. насам. В тази организация членуват едни от най-развитите страни, което означава, че става дума и за едни от най-добрите държави за правене на бизнес.

Класацията на ОИСР е подредена на база съвкупен данък върху корпоративните печалби. Така резултатите показват както данъците на държавно, така и на местно ниво, обясняват от CNBC, които представят подреждането.

Важно е да се посочи, че класацията на ОИСР включва данни само за 30-те страни, членуващи в организацията. Не са включени информации за страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай (групата БРИК), които нямат пълно членство в организацията.

С какви данъци се облагат печалбите на компаниите в страните от ОИСР може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
fallback