fallback

Защо рейтинговите агенции остават все така могъщи?

Финансовата реформа трябваше да намали тяхното влияние, но засега идеята остава само на хартия

15:47 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Намаляването на влиянието на рейтинговите агенции бе сред основните цели на мащабната реформа във финансовия сектор в световен мащаб, чиито основи бяха положени през тази година. Задачата обаче ще бъде трудна заради дълбоките корени, които големите агенции за кредитен рейтинг са пуснали във финансовата система, пише Wall Street Journal.

Много банки по света претърпяха огромни загуби от инвестиции в ипотечни ценни книжа, които получиха топ инвестиционен рейтинг от рейтинговите агенции преди избухването на ипотечната криза. Въпреки това някои банки в САЩ лобират активно за промяна в закона за финансовата реформа в страната, който бе приет от американския Конгрес и подписан от президента Барак Обама през юли.

В него има разпоредба, която забранява използването на кредитни рейтинги в правилата на федералните регулатори в страната. В момента те използват кредитните рейтинги, за да оценят риска на активите на банките и да определят колко капитал трябва да държат за защита от потенциални загуби.

Това обаче ще се промени през следващите девет месеца, защото регулаторите в САЩ имат срок до юли 2011 г. да отстранят от своите правила за оценка на капиталовата адекватност на банките кредитните рейтинги.

Представители на банковия сектор твърдят, че алтернативен подход към оценка на риска на техните активи, включително създаването на собствени оценки за риска, може да има непредвидими последици. Според тях сериозен недостатък на забраната в САЩ е нечестното предимство, което ще получат чуждите банки, чиито регулатори продължават да използват рейтинги.

Те посочват още, че отстраняването на рейтинговите агенции от процеса за оценка на риска на активите ще създаде допълнителни административни разходи за банките, които ще направят кредитите по-скъпи.

Някои конгресмени симпатизират на техните предупреждения, но засега вероятността забраната да се отмени изглежда малка. Борбата за намиране на друг вариант обаче продължава, което показва доколко са преплетени с финансовата система рейтинговите агенции.

Миналата седмица Федералният резерв свика регулаторните органи и представители на индустрията, за да обсъдят различните възможности.

Сред възможните варианти са да се остави на регулаторите да преценяват нивото на риск на банковите активи. Регулаторите обаче търсят просто решение, което ще позволи на големите и малки банки да се съобразяват с изискванията за капиталова адекватност, без да се претоварват финансови институции или да се създава надзорен кошмар за регулаторните органи.

Според анонимен източник, който е присъствал на срещата, засега няма ясен консенсус.

Задаващата се забрана за използване на рейтинги за оценка на рисковете на банките в САЩ контрастира с по-предпазливия подход на регулаторите в областта на банкирането в останалия свят.

Второто Базелско споразумение за международна финансова регулация, прието от европейските страни през 2008 г., включва рейтингите като част от правилата за капиталова адекватност.

Съветът за финансова стабилност, който отговаря за координиране на финансовите правила в международен план, заяви миналия месец, че са нужни ясни правила за намаляване на зависимостта от рейтинговите агенции, но „в рамките на разумен период от време“.

В същото време Moody's съобщи миналия месец, че печалбата й за третото тримесечие е нараснала 35% заради увеличеното търсене на услугите на нейната рейтинговата агенция Moody's Investors Service. Компанията майка на фирмата за кредитен рейтинг McGraw-Hill Cos - Standard & Poor's, отчете 13% скок на печалбата си през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 01.09.22 г.
fallback