fallback

Индия и Китай - чия икономика ще спечели икономическата надпревара?

Ще успее ли Китай да надживее традиционната икономическа теория и ще се превърне ли Индия в следващото икономическо чудо?

07:51 | 02.11.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Според някои анализатори Китай тотално е победил Индия в икономическата надпревара, но според Рагхав Бал, автор на „Суперсила? Забележителната надпревара между китайския заек и индийската костенурка“, тази история далеч не е приключила.

Бал, изпълнителен директор на Network 18, най-голямата медийна група в Индия, сравнява трудностите, с които се сблъскват, както чуждестранните, така и местните компании при правенето на бизнес в Индия и Китай.

Защото законите, регулиращи бизнеса в Индия, са толкова слаби и объркващи? Защо политиката спрямо чуждестранните инвеститори е толкова рестриктивна? Защо в страната оперират едни от най-луксозните хотели в света, а пътищата до тях са толкова лоши? И как така всички индийци говорят толкова добър английски? Това са част от въпросите, които объркват повечето западни инвеститори, когато стъпят за първи път на индийска земя.

Индия е най-голямата англоговоряща страна в света - около 350 млн. от жителите й говорят и разбират английски. Индия е и най-голямата демокрация в света. Повече от половината от БВП на страната се консумира от население, надхвърлящо един милиард души. Икономическата експанзия в страната е безпрецедентна, но въпреки всичко Индия винаги е сравнявана с другия икономически колос - Китай, пише CNBC.

Няма страна, която да може да се сравни с Китай, когато става въпрос за масивните инвестиции в инфраструктура, здравеопазване, образование и земеделие.

Историята, която ме впечатлява, пише авторът, е безмилостният възход на Китай. Порази ме фактът, че когато Дън Сяопин започва реформите в Китай, икономиката на страната е била по-малка от тази на Индия. Културната революция, която приключва преди 34 години, на практика унищожава икономическите институции в Китай, така че през 1978 г. икономическата перспектива определено изглеждаха по-добра за Индия.

Рагхав Бал предлага няколко вероятни модела за развитието на двете икономики

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
fallback