fallback

Африка – новата възможност за растеж на индийския бизнес

Индийски компании са направили придобивания или инвестиции в поне около 80 компании в Африка

12:26 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индийският милиардер Рави Руия лети до Африка всеки месец през последните 18 месеца и сключва сделки за мини за въглища в Мозамбик, за половината от петролна рафинерия в Кения и за кол център в Южна Африка за компанията си Essar Group.

Освен това Essar Energy, която набра 2 млрд. долара на IPO в Лондон през април, проявява интерес към инвестиция в електропреносната мрежа на Нигерия, както и към други бизнес възможности в цяла Африка.

И това не е единствената индийска компания с интереси в Африка, пише Bloomberg. От януари 2005 г, насам индийските милиардери Сунил Митал (президент на мобилния оператор Bharti Airtel), Ади Годреж (председател на Godrej Consumer Products) и Харш Маривала (основател на Marico Ltd.) са направили придобивания за 15,8 млрд. долара на континента.

“Африка забележително прилича на Индия отпреди 15 години”, обяснява феномена Фирдозе Кувадя, директор на дейностите на Essar в Африка. “Не може да изпуснем тази възможност да възпроизведем нискоразходния и високообемен модел, който усъвършенствахме в Индия.”

Индийски компании са направили придобивания или инвестиции в поне около 80 компании в Африка.

БВП на Африка е нараствал средно с 4,9 на сто годишно за периода 2000-2008 г., по данни на McKinsey & Co. Очаква се брутният му вътрешен продукт да се увеличи до 2,6 трлн. долара до 2020 г. от 1,6 трлн. през 2008 г. В доклада се прогнозира удвояване на потребителските разходи до 1,8 трлн. долара до 2020 г. благодарение на изграждането на инфраструктура и на нарастване на земеделското производство.

Анализатори посочват, че инвестицията в Африка крие по-голям риск, но в същото време има голяма възможност за печалба, при положение че политическата ситуация остане стабилна през следващите 10 години.

От най-големия производител на рози в света – индийската Karuturi Global, твърдят, че успехът им се дължи в голяма степен на Африка. Преди шест години управляващият директор на компанията Саи Рамакришна Карутури купил малък парцел в Етиопия. Оттогава продажбите му са нараснали 11 пъти до 112,7 млн. долара за фискалната година, приключила на 31 март.

По думите на Кататури Африка му е дала възможност за растеж в мащаби, които компанията му е нямало никога да достигне в Индия.

Индийските инвестиции в Африка са достигнали връх през 2008 г., когато са били приключени 26 сделки за общо 3,1 млрд. долара. Сред тях е закупуването от страна на държавната Indian Farmers Fertiliser Cooperative Ltd. срещу 721 млн. долара на бездействащия производител на фосфати Industries Chimiques du Senegal – някога най-големият индустриален завод в Сенегал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback