fallback

Ел-Ериан: Глобалното възстановяване е в опасност

Развитите страни са успели да избегнат тежка депресия, но сега рискуват да забуксуват при възстановяването си, смята един от шефовете на Pimco

09:24 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

“Войната срещу глобалната депресия бе спечелена, но мирът бе изгубен“, обяви Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия фонд за инвестиции в облигации в света – Pimco.

Ел-Ериан обясни, че светът е успял да избегне попадането в тежка депресия, но в момента се наблюдава опасност от буксуване при възстановяването на икономиките, предава Ройтерс.

Една от опасностите в момента е напрежението по въпроси като китайската валутна политика, заради която САЩ и Китай са в обтегнати отношения, смята икономистът. Заради нея светът е заплашен с валутна война, тъй като повечето развити държави се стремят да понижат курса на валутите си.

Спред Ел-Ериан пазарите вече са калкулирали в цените нов план за увеличаване на ликвидността във финансовата система. През последните седмици все по-често се говори, че централната банка на САЩ подготвя именно нова операция за стимулиране на финансовата система.

Такава програма ще бъде своеобразен тест за пазарите, като ще се очаква да се разбере дали новата ликвидност ще бъде ефективна за пазарите или просто ще доведе до поскъпване на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
fallback