fallback

СБ: Източна Европа остава в „сянката на дълга” на Запада

От Световната банка очакват растежът на развиващите се европейски и централно-азиатски икономики да се възстанови до 3,9% през 2010

10:57 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Източна и Централна Европа могат да се окажат изправени пред риска от допълнителен спад в темповете си на икономически растеж, в случай че Западна Европа не успее да овладее скоро голямата си задлъжнялост.

Това предупредиха вчера във Вашингтон икономисти на Световната банка, цитирани от ДПА.

Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, посочи, че развиващите се икономики в Европа са излезли от кризата през миналата година по-зависими от всякога от Западна Европа.

Дълбоката търговска обвързаност със западните им съседи е помогнала на Източна Европа да се възстанови постепенно от тежката рецесия, но според Гил икономиката на региона може да пострада наново от намалялото търсене на стоки в западноевропейските страни.

Потреблението на домакинствата там се очаква да се свие докато правителствата съкращават своите разходи, да приведат публичните си финанси в по-добро състояние.

„Високите нива на дълг в Западна Европа хвърлят сянка върху Централна и Източна Европа”, заяви Гил.

Растежът на развиващите се европейски и централно-азиатски икономики ще се възстанови до средно 3,9% през 2010 г., прогнозират от Световната банка, след дълбокия спад от 5,1% през миналата година.

От международната финансова институция посочиха още, че безработицата остава висока в развиващите се европейски страни и продължава да расте в бившите съветски републики.

Възстановяване на региона през тази година е до голяма степен резултат от нарастващото търсене в Западна Европа, където отива около три четвърти от износа на развиващите се европейски страни.

За да намалят своята зависимост, развиващите се икономики в Европа трябва да вземат мерки за насърчаване на вътрешното търсене. В противен случай те ще продължават да разчитат на динамиката на своите западни съседи, за да поддържат растежа си в дългосрочен план, посочи Гил.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
fallback