fallback

Световната банка: През 2015 г. развиващите се икономики ще задминат развитите

Източна Европа и Централна Азия - регионите, които бяха засегнати най-тежко от финансовата криза, трябва да подобрят конкурентоспособността си, се казва в доклад на банката

11:20 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

През 2015 г. развиващите се страни ще имат по-голям дял в световната икономика от развитите, като все повече хора от Югоизточна Азия до Латинска Америка ще се присъединяват към средната класа, а публичните и частните инвестиции в тези региони ще нарастват, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от Bloomberg.

“Развиващите се страни се притекоха на помощ на световната икономика“, казва Отавиано Кануто, вицепрезидент на Световната банка. „Те са новите локомотиви на растежа, които ще движат световната икономика напред, докато страните с високи доходи ще останат в стагнация“, допълва той.

Развиващите се пазари извеждат света от най-тежката рецесия от 6 десетилетия. Преди няколко месеца Китай измести Япония като втора по големина икономика в света, докато миналата седмица главният икономист на Международния валутен фонд Оливър Бланкард прогнозира „позитивен, но нисък растеж в развитите страни“ и нарастване с „много бързи темпове“ на развиващите се икономики.

Развиващите се икономики намират автономни източници на растеж, тъй като имат повече възможности за маневриране в публичния и частния сектор, се казва в доклада, който също така посочва високите цени на суровините и по-широкото навлизане на нови технологии като допълнителни стимули за тези пазари.

След свиването на търговията заради глобалната рецесия икономистите на Световната банка предвиждат засилване на търговските връзки между развиващите се страни, както и диверсификация на продуктите.

Тези промени в търговските тенденции означават, че управлението на валутните курсове може да не се окаже ефективен инструмент за пазарна експанзия, посочват икономистите.

Изкуствено високи валутни курсове може да повлияят на нуждата за внос на стоки, които са превърнати в продукти за износ. В същото време цената на задържането на подценена валута, от гледна точка на акумулиране на резерви и инфлационен натиск, ще се окаже непосилна, се казва в доклада.

Увеличаването на размера и броя на държавните инвестиционни фондове ще рефлектира в по-големи инвестиции в посока от едни развиващи се страни към други, като например придобиването на активи от Китай в Африка.

Състоянието на развиващите се икономики варира. Докато Латинска Америка „е в добра позиция за бързо и устойчиво развитие“, Източна Европа и Централна Азия – регионите, които бяха засегнати най-тежко от финансовата криза, трябва да подобрят конкурентоспособността си, се казва в доклада.

Източна Азия и Тихоокеанският регион, които водят световното възстановяване, трябва да направят повече за икономическото си интегриране и да отделят внимание на промените в климата, като Китай специално трябва да разшири домашното си потребление и сферата на услугите.

Приоритет на Южна Азия е съкращаването на фискалните дефицити и контрола върху натрупването на нови дългове, докато Субтропическа Африка трябва да се съсредоточи върху подобряването на инфраструктурата и създаването на нови работни места. Близкият Изток и Северна Африка трябва да отворят врати за ново поколение частни предприемачи и да позволят на жените пълноправно участие в икономическия живот, се казва в доклада.

За изчисляване на растежа на развиващите се пазари докладът, озаглавен „Денят след утре: Наръчник за бъдещата икономическа политика в развиващия се свят“, използва прогнози на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 08.09.22 г.
fallback