fallback

Залезът на високочестотната търговия

Критиците на високочестотната търговия, при която се използва софтуер за мигновено купуване и продаване на активи, смятат, че тя не е донесла на пазара нищо добро

15:41 | 10.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Докато дебатът около „високочестотната търговия“ (HFT) се разгаря в САЩ и Европа, инвеститорите започват да си задават нов въпрос - наистина ли този тип търговия носи такава добра печалба, пише Financial Times.

Критиците на високочестотната търговия, при която се използва софтуер за мигновено купуване и продаване на активи, твърдят, че тя не е донесла на пазара нищо добро. Те се опасяват от все по-широкото използване на алгоритми за търговия – практика, която според мнозина анализатори е допринесла за хаоса на американския пазар през май, когато Dow Jones необяснимо изгуби за минути стотици пунктове и се възстанови малко по-късно.

Някои анализатори дори подозират, че съществуват HFT стратегии, проектирани специално да носят печалба за сметка на останалите пазарни играчи.

Групите, използващи HFT, отхвърлят подобни обвинения, подчертавайки, че въпреки че е възможно някои брокери да използват противоречиви практики, голямото мнозинство от HFT компании осигуряват полезна ликвидност и така помагат за намаляване на спредовете между предлагане и търсене за всички на пазара.

Повечето подобни компании са частни и никога не предоставят финансова информация. Въпреки това един от най-големите HFT играчи Optiver е базиран в Холандия и трябва да предоставя на Холандската търговска камера годишен финансов отчет. През 2009 г. компанията с над 600 служители е имала печалба от едва 6,3 млн. евро.

Дори ако вземем под внимание катаклизмите на финансовата криза от 2009 г., представянето на Optiver далеч не е знак, че брокерите, работещи с HFT, трупат огромни богатства.

Някои анализатори твърдят, че най-добрите дни за HFT вероятно вече са отминали, тъй като появата на нови играчи засилва конкуренцията, а неблагоприятната икономическа обстановка прави много стратегии неприложими.

„Мисля, че максимумът на доходността и пазарния дял за HFT са зад нас. Това определено е свързано с кризата, където обемите и волатилността достигнаха рекордни нива, докато традиционната търговия забави ход“, казва Джъстин Шак, анализатор от Rosenblatt Securities „Сега обаче обемите намаляват и възможностите за HFT са по-малко, отколкото са били. Мисля, че изкарват доста пари, но не и толкова, колкото си мислят хората“, допълва той.

Според изследване на Northwestern University, въпреки че HFT се представя като „печелене на десетки милиарди долари на гърба на останалите пазарни играчи“, за миналата година разгледаните в изследването 26 HFT компании са спечелили общо едва 3 млрд. долара.

HFT се практикува не само от компании като Optiver и базираните в САЩ Getco и RGM Advisers, но и от големи фондове и банки на Wall Street като Goldman Sachs. Основните проблеми за всички HFT брокери обаче са понижените обеми на търговия и фактът, че волатилността, на която са базирани много от техните стратегии, е ниска.

„Ниските обеми и ниската волатилност създават проблеми за HFT. Тази търговия не е толкова доходоносна, колкото изглежда“, казва директорът на американска HFT компания, пожелал анонимност.

По-сериозен проблем е нуждата от непрестанни инвестиции в нов софтуер. „Това е високорисков бизнес. С латентните – чувствителните към скоростта - стратегии никога не се знае, защото утре може да се появи някой, който е по-бърз от вас, и няма никакво значение, че току-що сте похарчили 20 млн. долара за нов софтуер“, казва Джаспър Алфредсон от Orc Software.

Всичко това може да обясни защо HFT компаниите изпитват все по-сериозни затруднения в САЩ и Европа и се пренасочват към Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 22.08.22 г.
fallback