fallback

Американската икономика се намира в депресия, а не в рецесия

Според икономиста Дейвид Розенберг възстановяването е измамно, подобно на онова от времето на Голямата депресия

21:56 | 24.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Положителният БВП, както и някои други донякъде оптимистични данни, прикриват неприятната истина, че щатската икономика се намира в депресия от рода на тази през 30-те години на миналия век, смята Дейвид Розенберг, главен икономист и стратег в канадската инвестиционна компания Gluskin Sheff, цитиран от CNBC.

Той припомня, че Голямата депресия от 30-те също е имала своите пикове с поредици от повишения на БВП и силни ръстове на фондовия пазар.

Но тогава, както и сега, тези сигнали за възстановяване са били неустойчиви, пораждайки измамно чувство за стабилност, обяснява икономистът.

Розенберг определя сегашното състояние на икономиката като „депресия, а не просто обичайна рецесия”, и отбелязва, че всяка добра икономическа новина в периода 1929-33, както и в този от 2008 насам, е предизвиквала еуфория.

”Такава е човешката природа и никой не може да бъде обвиняван за това, че е оптимист. В бизнеса с управлението на активи обаче ние носим доверителна отговорност да бъдем колкото може повече реалисти относно перспективите пред икономиката и пазарите във всеки момент”, споделя той.

По време на рецесията от 1929-33 е имало повишения на БВП в шест тримесечия средно с по 8%, което е довело до 50% ръст на фондовия пазар в началото на 30-те, след като инвеститорите са мислели, че най-лошото вече е преминало.

„Грешно допускане”, отбелязва Розенберг. “И познайте? Историята може би се повтаря. Ако помните, досега имахме повишения на БВП в четири тримесечия със средно едва 3%”.

Предупрежденията на икономиста идват на фона на снижените прогнози от редица водещи анализатори, които намалиха очакванията си за ръста на БВП през 2010 до 1,5-2%.

Розенберг посочва, че икономиката е в лошо състояние въпреки усилията на Федералния резерв (щатската централна банка) да я стимулира чрез намаляване на лихвите, като Фед от своя страна също понижи очакванията си за икономическия растеж.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 30.08.22 г.
fallback