fallback

„Количествено улесняване“ - какво наистина означава за инвеститорите?

Инвеститорите могат да реагират на ново количествено улеснение, като започнат да купуват повече акции, коментират анализатори

11:48 | 24.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите, колебаещи се дали има нещо, което може да бъде направено в подкрепа на слабеещата американска икономика, може да получат отговор за един трилион долара тази седмица от Федералния резерв, пише CNBC.

Когато представителите на централната банка се завърнат от срещата си в Джаксън Хол, Уайоминг тази седмица, те вероятно ще представят последната от арсенала си от така наречени мерки за „количествено улесняване“ (quantitative easing).

От началото на финансовата криза терминът се превърна в неизменна част от речника на инвеститорите. Количествено улесняване е инструмент на паричната политика на централните банки, при който се „печатат пари“ с цел да се увеличи ликвидността на паричните и дългови пазари в условията на рецесия.

Как ще бъдат приложени евентуалните мерки за количествено улесняване вероятно ще бъде темата на обръщението на шефа на Фед Бен Бернанке в петък.

„Инвеститорите ще следят за това дали той ще говори за мерки за количествено улесняване и дали ще понижи още повече прогнозата си за икономиката“, казва Куинси Крозби, стратег на базираната в Ню Джърси Prudential Financial.

„Ако спомене за подобни мерки, почти сигурно е, че подготвя сцената за масирано количествено улесняване“, допълва Крозби. „Съществува нарастващо съгласие по въпроса, че ако данните за икономиката продължат да се влошават, Фед ще прибегне към масирано количествено улесняване вероятно в размер на един трилион долара“.

Количественото улесняване е начин за увеличаване на парите в икономиката. До този момент главният инструмент на Фед беше намаляването на основния лихвен процент, който, от своя страна, води до понижаването на други лихви.

Основният лихвен процент е този, по който банките в САЩ си отдават като заеми свръхрезервите си при централната банка. Федералният резерв не определя директно размера на тази лихва, а я постига с помощта на операции на откритите пазари, при които купува или продава държавни ценни книжа (ДЦК) от търговските банки.

Фед обаче не може повече да намалява тази лихва, защото тя е почти нулева и ще се наложи да използва други мерки. Най-вероятната в случая е закупуването на ДЦК и други дългови инструменти с цел понижаване на останалите лихви и улесняване на достъпа до капитал за потребителите и бизнеса.

Колко ще са драматични промените все още не ясно, но повечето наблюдатели очакват Бернанке да предприеме агресивни мерки срещу възможността за дефлация, а това е нещо, на което инвеститорите трябва да обърнат внимание, когато стане въпрос за количествено улесняване, посочва CNBC.

„Във всичко това има психологически момент – Фед е нещо като гарант. Те казват „Пазим ви гърба“, коментира Доу Робъртс, главен инвестиционен стратег на Channel Capital Research. „Това, което ние искаме да знаем, обаче е дали самият Фед не е закъсал“.

Централната банка прави много малко напоследък, за да успокои страховете на пазара. При последната среща на на Фед пазарът се срина, след като разчете в изявлението на Федералния комитет за свободен пазар (Federal Open Market Committee) знак, че те няма да предлагат повече инструменти за стимулиране на икономиката.

Ако Бернанке заяви недвусмислени действия на Фед, това може да изведе пазара от волатилността, която наблюдаваме през по-голямата част от лятото. В понеделник пазарът затвори почти на същото ниво както на 24-ти юни.

„Целта на Фед ще е да понижи още повече лихвите, за да помогне на компаниите да помогнат на потребителите“, казва Куинси. „Въпросът е в каква посока ще поеме пазарът“. Инвеститорите могат да реагират на ново количествено улеснение, като започнат да купуват повече акции. По-високата ликвидност в системата ще е добра причина за това, коментира той.

По-високата ликвидност на капиталовите пазари често се цитира като причина за покачването на индексите след дъното от март 2009 г.

„Не мисля, че ще има много промени. Те ще продължат да твърдят, че подкрепят икономиката и ще продължат да използват количествено улесняване“, казва Верн Сумнихт, изпълнителен директор на iSectors. „Количественото улесняване за Фед означава печатане на пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
fallback