fallback

Мобиус: Глобалното възстановяване е под контрол

Повишаващата се ликвидност ще защити развитите икономики, включително и САЩ, от опасността от двойна рецесия, коментира инвеститорът

10:45 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалното икономическо възстановяване е „под контрол“ и е вероятно да се ускори, тъй като растежът на развиващите се страни неутрализира забавянето на икономиките в Япония и САЩ, казва изпълнителният директор на Templeton Asset Management Ltd. Марк Мобиус, цитиран от Bloomberg.

Така наречените пазари BRIC - Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и Турция и Южна Африка ще бъдат мотори на растежа, казва Мобиус, който предрече бичия пазар на развиващите се пазари от март 2009 г. Индексът на MSCI, който следи пазарите на 21 развиващи се страни, е удвоил стойността си от втори март 2009 г. насам.

Goldman Sachs Group Inc. и изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. Мохамед Ел-Ериан заявиха по-рано този месец, че има поне 25% шанс САЩ да изпаднат обратно в рецесия, а Федералният резерв обяви данни, показващи по-слабо от очакваното възстановяване в САЩ.

Според Мобиус повишаващата се ликвидност ще защити развитите икономики, включително и САЩ, от опасността от двойна рецесия.

„Щатите не изглеждат толкова добре, но останалият свят се движи в друга посока“, казва Мобиус, който управлява около 34 млрд. долара. „С времето показателите ще стават все по-добри и по-добри“.

За второто тримесечие на 2010 г. БВП на Япония се увеличи с 0,4% на годишна база, докато за същия период американската икономика нарасна с по-малко от очакваните 2,4%. Въпреки че китайският растеж се забави до 10,3% през второто тримесечие от 11,9% през първото тримесечие, той беше достатъчен на Китай да задмине Япония и да се превърне във втората по-големина икономика в света.

„Дори да видим забавяне в Китай до 8% от 10% това няма да е толкова зле“, казва Мобиус. „Ако растежът в Китай спадне до 5%, тогава вече бихме се притеснили“.

Силното възстановяване на развиващите се икономики помогна на фондовите им пазари да се справят много по-добре от тези в развитите страни. „Като вземем под внимание, че няма да има двойна рецесия, ние продължаваме да залагаме, че ще има бичи пазар.“, казва Мобиус.

Като любим пазар, Мобиус посочва Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
fallback