fallback

Инвеститорите сгрешиха за мащаба на кризата в Европа

Новините от Европа далеч не са идеални, но играчите на пазара които заложиха прекалено агресивно срещу еврото сега плащат за прекаления си песимизъм

19:54 | 13.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Данните според които през второто тримесечие европейската икономика е отбелязала най-силния си ръст за последните четири години дават добър урок на фондовия пазар - урок който все още не е научен - никога не изпадайте в паника, пише MarketWatch.

Все пак трябва да си спомним, че именно април – юни беше периодът, когато мнозина пазарни анализатори бяха почти убедени, че испанците ще се върнат към песетата (старата си валута), а Германия ще окупира някой и друг гръцки остров. В същото време единствената тема за разговори на Wall Street беше рецесията.

Както обикновено се случва, пазарът беше на половина прав. Страните от периферията на еврозоната бяха наистина в отчайващо финансово положение и за да избегне фалит Гърция беше принудена да приеме спасителен пакет от 110 млрд. евро, събран преди всичко от германските и до някаква степен от американските данъкоплатци. В резултат на положените усилия страните от еврозоната сега имат достъп до финансова възглавница от 750 млрд. долара в случай, че изпаднат в подобни затруднения. По този начин облигационните пазари принудиха политиците да приемат мерки за ограничаване на бюджетните си дефицити, за каквито до този момент дори не си бяха помисляли.

Все пак пазарът подцени силата на Германия, чиято икономика отбеляза ръст от 2,2% за второто тримесечие на годината – най-силният от обединението на страната в началото на 90-те години.

Тези които се притесняваха от фискалните проблеми на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания помогнаха за понижаването на курса на еврото, от чиято слабост се възползваха европейските износители, най вече, но не изцяло – Германия. Износът на страните от еврозоната за външни пазари се е увеличил с 18% за първата половина на годината.

Ако искате да се поучите от фискалното целомъдрие на Германия, може също да обърнете внимание и на други интересни аспекти на тевтонската финансова култура – задължителното присъствие на профсъюзни представители във всички бордове на директори на германски компании, както и изключително мащабните инвестиции в инфраструктура.

Въпреки германския ръст за второто тримесечие, остава въпросът на къде ще поеме икономиката от тук на сетне. Индустриални гиганти като Siemens AG и BASF трябва да изнасят някъде, но китайската икономика, да не говорим за тази на САЩ се забавят. Колкото до страните от периферията на еврозоната, те все още имат неприятности. Цената на застраховане на ирландския дълг се повиши чувствително през последната седмица, докато преструктурирането на гръцкия дълг все още не е изключено. Безработицата в Испания е достигнала зашеметяващите 20%.

Новините от Европа далеч не са идеални, но играчите на пазара които заложиха прекалено агресивно срещу еврото сега плащат за прекаления си песимизъм.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 07.09.22 г.
fallback