fallback

Мобиус: Страхът от двойна рецесия е здравословен

На централните банки ще се наложи да печатат пари, a това е добре за глобалния пазар, коментира инвеститорът

15:09 | 12.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Страховете от двойна рецесия действат добре на пазара, тъй като принуждават централните банки да поддържат високи нива на ликвидност, казва Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group, цитиран от CNBC.

„Ще им се наложи да печатат пари, при това с още по-бързи темпове, а това е добре за глобалния пазар“, казва Мобиус.

По-голям проблем според него в момента са все по-честите първични публични предлагания (IPO), което може да окаже влияние на цените. „Освен, разбира се, ако инвеститорите накрая не кажат „писна ни, искаме по-добри цени. Мисля, че ще има натиск на цените при новите IPO”, коментира Мобиус.

От началото на годината на развиващите се пазари чрез IPO са набрани повече от 90 млрд. долара в сравнение с 89 млрд. долара за цялата 2009 г., допълва той.

Докато Wall Street успя да изтрие печалбите си от началото на годината, пазарите в Пакистан, Тайланд и Русия се представят изключително добре. „Тези пазари се считат за много много рискови, но и носят добри печалби, защото в момента наблюдаваме позитивна тенденция. Очаквам годината да приключи по-скоро с печалби от колкото със загуби“, казва той.

Според Мобиус атрактивни са също и акциите на китайските компании, листнати на фондовата борса в Хонконг, за разлика от акциите на китайски компании от континента, които трябва да се съобразяват с регулации и имат проблеми с ликвидността. Той предупреждава, че огромният брой IPO-та, може да имат „депресиращ ефект“ върху цените.

Цените на китайските недвижими имоти особено в крайбрежните райони и мегаполисите се очаква да паднат с 10%, коментира инвеститорът. Това е една от причините, поради които китайските банки се опитват да набират повече средства. Те предусещат задаваща се вълна от лоши кредити.

„Все пак темпът на растеж в Китай ще се запази на високо ниво благодарение на усилията на правителството“, коментира Мобиус „Все още очаквам ръст на китайската икономика от 8% – 9% през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
fallback