fallback

Акционерите в САЩ разчитат на дивидентите повече от всякога

За първи път от 1958 г. дивидентната доходност на утвърдени компании е по-висока от тази на 10-годишните ДЦК

11:42 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите, трупащи кеш от началото на рецесията, започват да разпределят част от него към акционерите си под формата на повишени дивиденти, но е малко вероятно да бъде достигнат бумът отпреди десетина години, коментира CNBC.

Според Moody's Investors Service нефинансовите компании в САЩ са разполагали с 1,84 трлн. долара в кеш през първото тримесечие на настоящата година – ръст от 27% спрямо началото на 2007.

По данни на CFO magazine фирмите с годишни продажби между 100 млн. и 1 млрд. долара разполагат от началото на годината средно с 15% повече кеш спрямо същия период преди две години.

„В даден момент акционерите ще поискат от мениджмънта да вкара в употреба тези пари“, казва Матю Бристоу, управляващ директор в ClearRidge Capital.

Компаниите имаха основателни причини да трупат свободни средства в началото на рецесията. Те очакваха трудни времена с ограничени възможности за растеж в краткосрочен план и разчитаха на тези средства.

Фирмите обаче вече започнаха да разпределят свободните фондове и се очаква да продължат да го правят чрез повишаване на дивидентите, а в някои случаи и чрез извънредни еднократни дивиденти.

От началото на годината 15% от компаниите в широкия щатски индекс Russell 3000 са увеличили дивидентите си – два пъти повече от същия период на миналата година. В тази група влизат сини чипове като IBM и General Electric, а Philip Morris, Virgin Media и News Corp се очаква скоро да се присъединят.

„Никога не е имало по-подходящ момент за покупка на плащащи дивидент американски акции с голяма капитализация“, смята Фред Тейлър, шеф на Northstar Investment Advisors. „За пръв път от 1958 насам може да се получи по-висока дивидентна доходност (над 3%) от утвърдени компании отколкото от 10-годишните ДЦК (под 3% в момента)."

Тейлър дава за пример Coca-Cola, General Mills, Johnson & Johnson, Home Depot, McDonalds, ADP, Intel, DuPont и Waste Management.

Изследване на National Data Research показва, че акциите с дивидент от индекса S&P 500 са донесли с 2,5% по-висока годишна възвръщаемост от останалите му компоненти през последните три години.

Професор Джеръми Зиигъл от бизнес училището Wharton към университета на Пенсилвания открива, че стоте компании с най-висока дивидентна доходност от S&P 500 са победили пазара като цяло със средно 3% годишно през периода 1957-2003.

Дори при очакванията за спад на икономическия растеж, акциите, плащащи дивидент, би трябвало да продължат да носят доход на инвеститорите.

„Вероятно ще се повиши стойността на значителен брой компании, които вдигнат дивидентите си през следващата година“, смята Джеф Тредголд, главен икономически консултант в ZionsBank.

В края на годината обаче предстои изтичането на данъчните преференции, въведени от Джордж Буш младши, които включват капиталовите печалби и дивидентите.

С въвеждането им преди около шест години много големи компании се възползваха от падането на ставките от 39% на 15% и повишиха дивидентите си.

Нарастват спекулациите, че администрацията на президента Обама ще запази някои от преференциите, но ако бъдат върнати старите ставки на данъка върху дивидентите, то компаниите без съмнение ще реагират чрез намаляването им.

Но дори и това да не се случи, дивидентният бум от последната година едва ли ще бъде повторен.

„Повишаването на дивидентите вероятно ще бъде слабо през следващите години, тъй като компаниите поддържат големи парични наличности за да намалят рисковете от нови затруднения с финансирането, каквито те имаха преди 1,5-2 години“, казва Джеф Тредголд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 09.09.22 г.
fallback