fallback

„Горещите пари“ все още остават извън пазара

Развиващите се пазари "блестят", но все още не могат да спечелят доверието на рисковия капитал

09:51 | 10.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

На развиващите се пазари всеки ден има позитивни заглавия. Индексите в Индонезия и Турция са на исторически върхове, в Южна Корея индексите са на най-високото си ниво от началото на кризата.

Облигациите на развиващите се страни са сред най-силно представящите се класове финансови активи, което насочва рекордни количества пари към фондовете за облигации и води до рекордно количество нов дълг, емитиран в развиващите се страни.

Въпреки това зад привидния оптимизъм се крие предпазливост. На фона на значителните усилия на ентусиазираните брокери от развиващите се страни, които се стремят да пласират новите емисии, инвеститорите по-скоро остават пасивни, се казва в анализ на Financial Times.

“В настоящия момент ни се предлагат огромен брой инвестиционни възможности на развиващите се пазари. Всички обаче искат от нас нискорисково инвестиране. Всеки държи кеш в портфейла си“, заявява Ник Тимбърлейк, фонд мениджър в HSBC.

Данните доказват това. Според информация на банкерската организация Institute for International Finance, тази година частният капитал, насочен към развиващите се пазари, ще бъде около 708 млрд. долара, което е под предишните прогнози за 722 млрд. долара.

Спрямо миналата година, когато са били насочени 531 млрд. долара, ръстът е осезаем, но все пак паричният поток остава доста под регистрирания през 2007 година – 1,28 трлн. долара.

Въпреки икономическото развитие, което прави развиващите се пазари дестинации с по-висок инвестиционен потенциал, инвеститорите от развитите страни се притесняват за финансовите условия в собствените си държави. Това ги прави по-нервни от обикновено.

„Наблюдаваме постоянен паричен поток към развиващите се страни, но той е доста нестабилен поради факта, че рисковите апетити са доста ограничени“, посочва Дейвид Любин, икономист в Citigroup.

За биковете предпазливостта означава пропусната възможност. Такова е мнението на Джонатан Гарнър от Morgan Stanley, според когото развиващите се пазари излизат от кризата по-силни, отколкото развитите. По този начин те подновяват дългосрочното догонване на западния свят.

Към момента акциите на развиващите се пазари, измерени чрез индекса MSCI Emerging Markets, се търгуват с около 24% под пиковите си стойности отпреди кризата. Те обаче са на исторически връх по отношение на развитите пазари и коефициентите за оценка там.

Според биковете все още има потенциал за растеж – биковете се търгуват при съотношение цена/очаквана печалба на акция 11,9 – доста под нивата, предхождащи кризата.

Високият ръст на брутния вътрешен продукт на развиващите се пазари поражда вероятност печалбите на компаниите да се увеличат, а с тях това би трябвало да сторят и цените на акциите. Прогнозата на Гарнър е, че в края на годината индексът MSCI Emerging Markets ще нарасне с поне 20%.

Подобна картина рисува и пазарът на облигации. Средната доходност на облигациите от индекса JPMorgan EMBI+, които са доларови облигации от развиващия се свят, падна до рекордно ниско ниво от 148 базисни пункта над 10-годишните американски правителствени облигации. През 2008 година се стигна до скок до 865 базисни пункта, а този април спредът се стопи до 231 базисни пункта.

Стремежът към търсене на сигурност през последните седмици доведе до увеличение на спреда до 269 базисни пункта в петък, което обаче на фона на историческите данни е доста ниско ниво.

Ако тези тенденции на пазарите на облигации и акции не са доказателство за историческа промяна на настроенията, то кое би било, биха попитали биковете.

Мнението на Джером Буут от Ashmore Investment Management е, че доходността по облигациите може да падне още, а цените да се вдигнат, тъй като инвеститорите имат все по-голямо доверие към възстановяването на развиващите се пазари.

„Лесно може да се стигне до стопяване на спредовете до около 100 базисни пункта в рамките на следващите 18-24 месеца“, посочва той. На фона на това някои отделни страни, които досега са останали извън погледа на инвеститорите, биха могли да предоставят далеч по-голям потенциал за печалба, смята Буут.

Някои по-предпазливи анализатори смятат, че биковете бързат прекалено много. Те посочват сериозни рискове като пазара на недвижими имоти в Китай например, както и опасността от висока инфлация.

Появяват се и предупреждения, че увеличаването на ликвидността на развиващите се пазари се дължи на голямото количество пари, налети в развитите страни и които рано или късно трябва да бъдат изтеглени от централните банки.

Вероятно именно това е и причината „горещите пари“, или тези, търсещи бързата печалба, все още да са извън пазара и да чакат по-изгодни моменти за влизане, се казва в материала на Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
fallback