fallback

Джим Роджърс: Гответе се за нова рецесия след около 2 години

Този път САЩ няма да могат да напечатат толкова пари, тъй като ще свършат дърветата по света, смята инвеститорът

18:02 | 27.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Следващата глобална рецесия може да се очаква около 2012 година, смята инвеститорът Джим Роджърс. Тя обаче може да е много по-тежка, тъй като тогава централните банки няма да могат да излеят толкова пари на пазара заради инфлацията, която ще върлува, заявява той, цитиран от CNBC.

Днес централната банка на Индия взе решение за повишение на лихвения процент, с което се присъедини към страни като Канада, Норвегия и Австралия, които сториха същото. Причината за увеличаването на лихвата е опасността от инфлация с оглед бързото развитие на икономиката.

„В света има инфлация, макар повечето централни банки да отричат”, смята Роджърс и посочва, че на всеки четири до шест години в САЩ има рецесия. Това го карало да смята, че следващата рецесия ще настъпи именно около 2012 година.

„Когато тя дойде, светът ще бъде в далеч по-лошо състояние, тъй като вече ще са изхабени всички патрони. Ще печата ли Бернанке още пари? Не, защото ще свършат дърветата по света”, категоричен е Роджърс.

Според Роджърс фактът, че печалбите на американските компании са над очакванията не означава на всяка цена, че възстановяването е по-силно от очакваното.

„Сигурен съм, че част от всичко това е свързано с очакванията, но помнете, какво сравняваме. Говорим за второто тримесечие на 2009 година, когато смятахме, че светът свършва”, заявява Роджърс.

„Тревожете се за следващата година, а не за второто тримесечие. То е история”, съветва милиардерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
fallback