fallback

Джим Роджърс: Всички трябва да станем фермери

В селското стопанство има огромен недостиг на хора, който ще предизвика недостиг на храните, убеден е инвеститорът

12:38 | 01.07.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

В селското стопанство има огромен недостиг на хора, което може да доведе до сериозен недостиг на храни, смята инвеститорът Джим Роджърс. През последните 30 години според него на този сектор не е обръщано никакво внимание, а това може да предизвика криза в производството на храни.

„Всички трябва да станем фермери“, съветва специалистът и посочва, че цените на физическите активи и храните ще се изстрелят рязко нагоре. Като причина за това той изтъква огромното печатане на пари, предава CNBC.

В момента на облигационния пазар се надува балон, който скоро може да се спука, убеден е Роджърс. Това е резултат от сериозните проблеми, които остават пред водещите икономики въпреки заливането на пазарите с кеш в опит да се излезе от кризата.

„Наблюдавам пазара на облигации и нямам нито дълги, нито къси позиции. Там се надува балон – един от малкото балони, които се виждат в света в момента“, посочва специалистът и допълва, че не разбира причината, поради която някои инвеститори смятат облигациите за спасителен остров.

„Очаквам катастрофа и планирам да открия къси позиции в близко бъдеще“, признава Роджърс.

Джим Роджърс е категоричен, че печатането на още пари и създаването на нови планове за насърчаване на икономиката са грешни. „Хората, които получават тези пари, си мислят, че нещата се оправят и те наистина се оправят за тях, но за всички нас останалите става по-лошо, защото трябва да платим цената“, посочва той.

За пореден път Роджърс обяви, че предпочитаният от него регион за инвестиции е Азия. Причината е, че там са съсредоточени страни с излишъци и кеш, които не са затънали в дългове.

„Страните кредитори са в Азия. Предпочитам да инвестирам при кредиторите, а не при длъжниците“, заявява той.

В момента Роджърс твърди, че е заел дълги позиции в долари, макар в САЩ да се наблюдават доста негативни тенденции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback