fallback

Заплаха ли са снижените прогнози на компаниите в САЩ?

Според анализатори увеличените инвестиции, които намаляват очакваните печалби, са положителен дългосрочен фактор

00:35 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Макар че понижаването на прогнозните печалби на големите компании е негативен знак, според някои анализатори то може би е временно, сигнализирайки за по-добри резултати в бъдеще.

Група фирми напоследък предупредиха, че остатъкът от годината ще е труден за тях и намалиха очакванията си за печалбите.

Краткосрочните ефекти от влошените прогнози бяха спад в цените на акциите на засегнатите компании. Анализаторите обаче търсят отговор за свитите прогнози, коментира Джеф Кокс от CNBC.

Инвеститорите чакаха компаниите отново да вложат в бизнеса си натрупания кеш, и последните данни за ръст в покупките на софтуер и оборудване свидетелстват за това.

”Инвестициите променят дългосрочната продуктивност на компанията”, казва Том Хигинс, главен икономист в Payden & Rygel. „Аз мисля, че това е положително.”

Wall Street се наслаждаваше на три поредни тримесечия със солидни печалби, в които 80% от компаниите в индекса S&P 500 надвишиха прогнозите.

”Знаехме, че предстои разочароващ период”, казва Хигинс. „Изглежда, че възстановяването е устойчиво, но след съкращаването на държавните стимули растежът ще се изчерпи. През втората половина на годината той може да се забави значително.”

”С повишаването на приходите през първата половина на 2010, все още свитите разходи на компанията допринесоха за печалбите”, коментира ситуацията във FedEx Майк О’Рурк, главен пазарен стратег в BTIG.

„Заедно с възстановяването компаниите ще започнат отново да наемат служители, да правят капиталови разходи и да реинвестират в бизнеса си. Ето затова те вече не могат да залагат в прогнозите си свитите разходи от периода на рецесията.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 09.09.22 г.
fallback