fallback

УД Карол: Май е най-лошият месец за капиталовите пазари от десетилетия

От управляващото дружество очакват постепенно покачване през юни и юли

11:05 | 07.06.10 г. 2

През май капиталовите пазари претърпяха сътресения, довели до колебания на цените на акциите, невиждани от пика на финансовата криза. Индексът S&P500 загуби 8.2% за месеца, което направи този май най-лошият от десетилетия насам, отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт (ККМ) в месечния си анализ. Те обаче се оптимисти и очакват по-скоро възходящ тренд в близките месеци, макар той да не бъде толкова добре изразен, както от началото на годината.

Паниката през май дава добри предпоставки да имаме формирано краткосрочно дъно на голяма част от пазарите, смята Александър Николов, портфейлен мениджър в ККМ. Това означава, че е вероятно месец юни да бъде много по-добър в сравнение с месец май. В сравнителен аспект сега най-силен е американският фондов пазар и управляващото дружество очаква поскъпване на този пазар през следващите поне 1-2 месеца.

Резкият спад на някои от пазарите в Източна Европа обаче влоши перспективите за тях. Дори и да остават във възходящ тренд, на много от тези пазари ще им е нужно време да консолидират след силните загуби от последния месец и евентуално биха подновили възходящия си тренд към края на лятото или началото на есента. Повишената волатилност обаче е сигнал, че съществува риск и от по-продължително движение надолу.

През юни се очертават няколко интересни листвания, което би повишило интерса на инвеститорите, е прогнозата на Надя Неделчева, портфейлен мениджър в ККМ. В изпълнение на програмата на полското правителство за приватизация на държавни предприятия чрез капиталовия пазар, на борсата във Варшава ще бъде листната втората по големина полска енергийна компания Tauron. На инвеститорите ще бъдат предложени 52 % от капитала на компанията, от което се очакват постъпления в размер на 1,5 млрд. долара. Очаква се да стартира търговията и с акциите на Румънската фондова борса. През следващите месеци е възможна появата и на други румънски компании на борсата.

С оглед необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит на страната, се очаква активизиране на продажбата на държавни дялове чрез борсата, някои от които във вече листнати дружества, а други във все още непублични компании. Сред тях се спряга името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании. Все по-близо до листване са акциите на реституционния фонд Fondul Proprietatea, който притежава дялове в редица румънски финансови, енергийни и производствени компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
fallback