fallback

В какво точно е добър Нуриел Рубини?

Като че ли по-скоро в напасването на прогнози, отколкото в пророческите умения, които някои му приписват

12:32 | 02.06.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Ако и вие сте като мен, значи напоследък сте видели и чули много неща от икономиста Нуриел Рубини. Само в рамките на две седмици професорът, известен като Dr. Doom (doom – англ.: Второ пришествие), даде интервюта за NPR, FT, Der Spiegel, HBO. Да не споменаваме CNBC, тъй като той винаги е в CNBC.

Така започва публикация на блогъра Джъстин Фокс, посветена на личността на Нуриел Рубини, който през последните две години придоби доста широка известност.

Популярността му се дължи отчасти на това, че Рубини издаде нова книга, но освен това и на факта, че пазарите отново са в криза. Поради тази причина репортерите и телевизионните камери са обърнати към човека, който „предсказа“ последната криза. Или така обикновено се казва.

Всъщност Рубини не предсказа точно кризата, която започна в средата на 2007 година. Както Деймиън Хофман е успял да документира, Рубини е изкарал няколко години в предсказване на различни кризи – една, при която чуждите централни банки диверсифицират позициите си в американски ДЦК и предизвикват срив на долара, а по-късно, в края на 2006 г. заплашва и с това, че жилищният балон в САЩ застрашава света с „твърдо приземяване“.

Рубини обаче не е давал точна визия за начина, по който ще се развият нещата. Кой би могъл да направи това? Глобалната икономика е ужасно сложно нещо, се казва в коментара на Джъстин Фокс.

В момента, когато проблемите започнаха да стават видими за всички през лятото на 2007 г., Рубини умело напасна прогнозите си към бързо променящите се условия, налагайки мрачен, но реалистичен курс, попадащ между онези, които завяват, че най-лошото е свършило при всеки позитивен сигнал, и все по-увеличаващата се бройка на тези, които предричаха необратимо попадане в ситуация на икономически и финансов хаос.

За икономист, това беше отлично представяне – далеч по-добро от това на повечето колеги на Рубини.

„Аз обаче се чувствам малко странно от статуса на пророк, който му бе присъден. Както стана ясно от най-новата книга на Рубини, написана съвместно с отличния икономико-исторически журналист Стивън Мим Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance, Рубини е просто един икономист.“

Рубини е икономист с мрачни възгледи и достойно за възхищение желание да заема идеи от различни мисловни школи. За онези обаче, които са проследили финансовата криза и различните обяснения за нея през последните няколко години, в книгата няма нищо изненадващо.

Всеобщият аргумент, че финансовите кризи са типични за капитализма, вече бе изложена далеч по-детайлно от Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф в бестселъра This Time is Different. Единствената част от книгата пък, която е изпълнена със страст от Рубини е тази, където се обяснява, че все още предстои американска дългова криза и бягство от долара.

Ще излезе ли Рубини прав за това? Някой ден, със сигурност. Той обаче е достатъчно умен и сериозен, за да не се ангажира с дата. Това означава, че името му няма да изпадне в забрава като звездите от минали кризи. Също така означава обаче, че той няма ясни отговори за онези, които се опитват да начертаят правилния път през финансовите пазари или света на бизнеса.

Рубини е автор на сценарии, не пророк. И понеже сега неговите сценарии за бъдещето на финансите са широко известни и поне частично приети от някои, е доста трудно за него да ни каже нещо, което да ни изненада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
fallback