fallback

МВФ: Обезценяването на еврото не е проблем

Еврото е по-близо до нива, които може да се определят като балансирани в средносрочен план

18:00 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последните спадове на еврото доведоха единната европейска валута по-близо до нива, които може да се определят като балансирани в средносрочен план, казва заместник-изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джон Липски.

Коментарът на Липски показва, че МВФ не вижда опасност за глобалната икономика в обезценяването на еврото, пише Wall Street Journal.

„Последните спадове на еврото всъщност доведоха валутата до нива по-близки, до тези, които ние считаме за хармонични със средносрочния еквилибриум, отколкото досегашните доста високи нива“, коментира Липски в интервю за Dow Jones Newswires.

Той подчертава, че МВФ не прави коментари за курсовете между отделни валути, но отбелязва, че в по-широк план слабостта на еврото „не изглежда да е проблематична“.

Коментарът на Липски идва, след като по-рано днес еврото падна до ново четиригодишно дъно спрямо долара от $1.2143 за евро. Стойността на единната валута се понижи поради финансови и икономически проблеми в Европа.

По повод слуховете за евентуална намеса на Европейската централна банка на валутния пазар в подкрепа на еврото, анализатори коментираха, че по-слабото евро не е непременно нещо лошо, стига корекцията на курса да не се случи за прекалено кратък период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
fallback