fallback

BNP: Валутите на Турция и Израел ще бият тези от Източна Европа

Израелският шекел е единствената валута от региона на Източна Европа, Близкия Изток и Африка, която поскъпва срещу долара през тази година

14:59 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Южноафриканският ранд, израелският шекел и турската лира ще поскъпнат и ще се представят по-добре от валутите в Източна Европа, защото кризата с държавния дълг на Европа ще накара инвеститорите да предпочетат валутите на развиващите се икономики, които са по-малко уязвими от нея.

Това прогнозират анализатори на най-голямата френска банка BNP Paribas, цитирани от Bloomberg. Те са посъветвали своите клиенти да открият дълги позиции с валутите на Турция, Южна Африка и Израел и в същото време да заложат на спад в курса на унгарския форинт, полската злота и чешката крона.

Според валутните стратези на банката фискалната криза в Европа ще засегне негативно икономиката на страните от Източна Европа. Най-много ще пострадат валутите на тези от тях, чийто банков сектор има най-големи експозиции към задлъжнелите европейски страни като Гърция и Испания.

Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Blomberg, обаче сочи за поскъпване на злотата с 12 на сто до края на тази година и 11% ръст в курса на форинта срещу долара. Очакванията за израелския шекел са курсът му да скочи с 4,4%, а за южноафриканския ранд - да остане почти без промяна.

Несигурността около дълговата криза в Гърция може да разклати сериозно доверието на инвеститорите в еврозоната и да даде начало на нова финансова криза. В резултат на тези опасения лихвеният процент, по който банките в Европа си отпускат една на друга доларови заеми за период от три месеца, скочи до нивата си от миналия септември по време на вчерашната сесия.

Около 85% от износа на Чехия отива в страните от Европейския съюз, а в Унгария и Полша този процент е близо 80%. Това повишава значително зависимостта от състоянието, в което се намират икономиките на страните от Западна Европа.

В същото време само 29% от износа на Южна Африка отива за страните от ЕС, а в Турция и Израел делът е съответно 55% и 33%.

Израелският шекел е единствената валута от региона на Източна Европа, Близкия изток и Африка, която е успяла да поскъпне срещу долара тази година. Преднината й обаче е скромна в размер на 0,3%. В същото време рандът е поевтинял с 2,8%, а турската лира – с 3,1 на сто. Значително по-големи са загубите на чешката крона, която е поевтиняла с 11%, на злотата – която губи 12%, и на форинта, който отстъпва с 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 26.08.22 г.
fallback