fallback

Рубини: Гърция трябва да остави еврото, за да се оправи

Икономистът прогнозира, че еврото ще остане обща валута за по-малък брой държави с по-силна фискална и икономическа основа

09:14 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Известният професор по икономика в Нюйоркския университет Нуриел Рубини заяви, че Гърция и другите „изоставащи" страни от еврозоната може да бъдат принудени да се откажат от еврото през следващите няколко години, за да могат да стимулират възстановяването на своите икономики.

Той е на мнение, че е нужна много сериозна обезценка на единната валута, за да може да се възстанови конкурентоспособността на страни като Испания, Португалия и Италия. В интервю пред Bloomberg Рубини прогнозира, че еврото ще остане обща валута за по-малък брой държави, които имат "по-силна фискална и икономическа основа".

Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) одобриха на 3 май 110 млрд. евро помощ за Гърция, за да спрат по този начин задълбочаването на фискалната криза в страната и да предотвратят нейното разпространение в други задлъжнели страни със слаби перспективи за икономически растеж.

Рубини смята, че проблемите с държавния дълг може да потопят европейските страни отново в рецесия през тази година, а това ще доведе след себе си и анемичен ръст на развитите икономики по целия свят. В същото време прегряващата китайска икономика ще охлади темповете си на ръст. Икономистът добави още, че рано или късно Гърция ще трябва да преструктурира своя дълг.

Според него предизвикателството за намаляване на бюджетния дефицит на страната от 13% от брутния й вътрешен продукт (БВП) през 2009 г. до 3% от БВП изглежда като невъзможна мисия. Ето защо Рубини не изключва възможността през следващите няколко години една или повече от изоставащите страни от еврозоната да се принудят да напуснат валутния съюз.

Фискалните жертви, които Гърция трябва да направи, за да отговори на изискванията на ЕС и МВФ, само ще влошат допълнително състоянието на гръцката икономика. МВФ очаква рецесията в страната да продължи още две-три години заради заплануваното увеличение на данъците и съкращенията на държавните разходи.

Рубуни обяснява недоверието на финансовите пазари към спасителния план за еврозоната за 750 млрд. евро с необходимостта от фискална консолидация и структурна реформа във валутния съюз. В противен случай обявеният спасителен план просто ще се превърне в поредния пирон в ковчега на еврото, смята друг известен инвеститор и финансист – Джим Роджърс.

Още по темата за кризата с държавния дълг:

Цената на прекаления прагматизъм на ЕЦБ

Какви са рисковете пред плана за спасяване на еврозоната?

Защо единната валута в Европа не е така успешна, както долара?

Какво означава спасяването на еврото за инвеститорите?

За коя банкова система проблемите на Европа са най-голяма заплаха?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
fallback