fallback

Защо единната валута в Европа не е така успешна, както долара?

Според Пол Кругман липсата на централно правителство и ниската мобилност на работната ръка обричат еврозоната на провал

17:10 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите пазари по целия свят днес приветстват зашеметяващата промяна в позицията на ЕС, МВФ и ЕЦБ, които най-после обединиха своите усилия и излязоха с общ план за справяне с дълговата криза на еврозоната. За тази цел ще бъдат заделени 750 млрд. евро, а съдейки по реакцията на фондовите борси в Европа и Азия, средствата ще бъдат достатъчно, за да се предотврати задълбочаване на кризата.

Основните борсови индекси в Гърция, Румъния, Ирландия, Испания и Унгария скочиха с над 7% по време на днешната сесия. В края на миналата седмица обаче те понесоха най-тежкия си еднодневен спад от март 2009 г., когато фондовите борси по целия свят стигнаха най-ниската си точка за последното десетилетие.

Подобни резки движения на финансовите пазари обаче не са повод за радост, а по-скоро знак за тяхната нестабилност, предизвикана от нервността и спекулациите на пазарните участници.

Подобно на фалита на инвестиционната банка Lehman Borthers, дълговата криза в Гърция разтърси силно крехкото доверие на инвеститорите, като мнозина анализатори предвиждаха, че страната ще причини на пазарите на държавен дълг същото, което Lehman Brothers предизвика на световните фондови борси.

Според нобеловия лауреат по икономика Пол Кругман обаче Гърция определено не е следващият Lehman, защото страната нито е достатъчно голяма, нито е достатъчно обвързана икономически, за да доведе до подобна криза на финансовите пазари, както бе през 2008 г.

Той отхвърля и спекулациите, че следващата жертва на дълговата криза в Европа ще е Великобритания с аргумента, че на пика на напрежението на финансовите пазари в края на миналата седмица доходността на британските държавни ценни книжа, както и тази на американските, в действителност се е понижила.

Икономистът не вижда в Гърция заплаха за световната икономика, но и чертае мрачно бъдеще за еврото. Той смята, че разпадането на еврозоната е хронично заложено още при нейното създаване и се дължи на липсата на някои основни характеристики, за да бъде една валутна зона успешна, както се е получило в САЩ с щатския долар.

Пол Кругман посочва липсата на силно централно правителство в ЕС като основен проблем за еврото. По този начин в ЕС липсват институциите, които извършват разпределителните парични трансфери между отделните страни във валутния съюз.

Това поставя Гърция в много по-тежка ситуация от Калифорния например, въпреки че двата примера са известни с фискалните си проблеми, предизвикани от фискалната им безотговорност. Това означава, че бюджетните неволи на Калифорния няма да попречат на щата да е част от икономическото възстановяване на страната, защото местните власти ще продължават да получават постъпления от федералния бюджет.

В същото време бюджетните съкращения в Гърция ще имат още по-тежки последици за гръцката икономика, която не може да разчита на централизиран бюджет.

Друга ключова разлика между валутния съюз в САЩ и Европа е мобилността на работната ръка. В САЩ тя е многократно по-голяма, отколкото в Европа, благодарение на общия език и културната хомогенност на американската нация. Това според Робърт Мундел, който е един от създателите на еврото, е сред най-важните условия за създаване на оптимална валутна зона.

Именно благодарение на високата мобилност на работната ръка в САЩ разликата между безработицата в отделните щати никога не е била така голяма, както е между отделните страни в еврозоната.

Кругман посочва още, че преди въвеждането на еврото е имало много спорове за това дали еврозоната ще бъде стабилна, имайки предвид асиметричните шокове в икономиката, които могат да се проявят. Те се дължат на натрупаните в икономиката дисбаланси, които не са били премахнати навремето и кризата в момента е пряка последица от това.

Кругман смята, че дори преструктурирането на държавния дълг, което се посочва от икономисти като единственото решение за гръцкия дългов проблем, няма да помогне на страната. Единственият път към излекуване на проблема според него е възстановяването на гръцката икономика, което ще генерира по-големи приходи от данъци, ще създаде нови работни места и ще намали нуждата от съкращения в държавните разходи.

В случай че Пол Кругман се окаже прав, тогава експериментът с еврото може би е към своя край, освен ако ЕС не действа бързо и решително, за да създаде централизирано управление и да преодолее ниската мобилност на работната ръка в Европа.

Още по темата за дълговата криза в Гърция:

ЕС си купи време

За коя банкова система проблемите на Европа са най-голяма заплаха?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
fallback