fallback

Ниските лихвени проценти укрепват силата на долара

Малките разлики между лихвите на централните банки и големите колебания на валутните курсове изпаряват ефекта от carry търговията

11:57 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската валута, която спечели от тревогите около фискалната криза в Гърция и от добрите данни за американската икономика през последните няколко месеца, вероятно ще продължи да поскъпва, този път подкрепена и от намаляването на интереса на валутните пазари към „carry“ търговията.

От началото на тази година печалбите от сделки от вида „carry trade” намаляват, след като разликите в основните лихвени проценти на големите централните банки вече не са достатъчно големи, за да се компенсират колебанията във валутните курсове, пише Bloomberg.

„Carry trade“ са всички сделки, при които инвеститорите се опитват да спечелят от разликите между основните лихвени проценти на две страни. Разликата между тях дава възможност за арбитраж, което е и същността на инвестиции от типа „carry“, при които покупката на високодоходна валута, или друг такъв високодоходен актив (акция, облигация) се финансира чрез заем в нисколихвена валута.

Carry сделките, които процъфтяват по наличие на големи лихвени диференциали и малки колебания в обменните курсове, доносеха 31,5% загуба през 2008 г., след което се възстановиха с близо 10% ръст през миналата година, съгласно индекса на RBS.

След като основният лихвен процент в САЩ падна близо до нула в края на 2008 г., доларът стана една от валутите, подходящи за carry търговия, защото с покупката на долари инвеститорите финансираха своите позиции във високодоходни валути.

Това допринесе допълнително за отслабването на щатските пари през миналата година, но нещата се промениха с поскъпването на долара и подобряването на състоянието на американската икономика.

Индексът на Royal Bank of Scotland (RBS), който следи резултата от carry търговията, се е повишил с 0,57% през първото тримесечие, а това е най-слабият му ръст за последната година. През 2009 г. той нарасна с близо 10%, което показва каква е била средната доходност на carry trade сделките.

Според валутни стратези на Morgan Stanley единствената валута, която е подходяща за carry търговия в момента, е австралийският долар. Ако интересът към този вид сделки продължи да пада, това може да подкрепи още повече щатския долар, който ще загуби ролята си на валута за финансиране на carry търговия.

Ралито на долара вдигна курса му спрямо еврото с 11% през последните шест месеца. За последните 12 месеца обаче бразилският реал е поскъпнал с 30% срещу американската валута, и с близо толкова са напреднали и новозеландският долар и южноафриканският ранд.

Това отразява очакванията на валутните пазари, че лихвените проценти в тези страни скоро трябва да се повишат, което обаче не се случва и дори няма индикации за това на този етап.

Това кара валутни анализатори, интервюирани от Bloomberg, да констатират, че на валутните пазари не са останали лесни пари, които да се спечелят с carry търговия. Според някои от тях повечето от високодоходните валути са надценени, докато валутите с ниски лихвени проценти са подценени.

От началото на тази година доларът е поскъпнал със 7% срещу еврото, 1% срещу йената и 4% срещу швейцарския франк, като това е важно за възстановяването на щатската икономика, защото засилва интереса към американските държавни ценни книжа, с които правителството финансира рекордния си бюджетен дефицит.

Негативната страна се състои в това, че скъпият долар оскъпява износа на американските компании и намалява печалбите им, реализирани на външни пазари.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и още четири централни банки смъкнаха едновременно лихвените си проценти през октомври 2008 г. в безпрецедентна координирана акция, с която да облекчат състоянието на световните финансови пазари.

Година и половина по-късно единствено Австралийската централна банка повиши основния си лихвен процент сред развитите икономики, придружена от централните банки на Индия и Израел. Лихвата в САЩ обаче е 0,25% сега спрямо 5,25% през януари 2007 г., в Нова Зеландия е 2,5% спрямо 7,25% преди две години.

По-голямата волатилност на валутните пазари намалява още повече ефекта от carry сделките, като според анализатори нестабилното състояние на икономиката и евентуалното задълбочаване на кризата с големите бюджетни дефицити на редица големи страни по целия свяр не са идеалната среда за carry търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 04.09.22 г.
fallback