fallback

Лихвата в САЩ може да остане 0,25% до есента заради ниската инфлация

Централната банка на САЩ трябва да прецени внимателно как и кога да сигнализира за промяна в паричната си политика

12:42 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дебатът за това кога и как трябва да се промени паричната политика на Федералния резерв става все по-разгорещен, като анализаторите са раздвоени между оживлението в икономиката от една страна и риска от забавяне на икономическото възстановяване при преждевременно увеличение на лихвите от друга.

Решението на Федералния резерв за основния лихвен процент в САЩ се очаква в 20:15 ч. българско време, като икономистите са единодушни, че увеличение на лихвата няма да има преди есента. Ето защо по-важната задача на централната банка е да прецени кога и как да сигнализира за промяна в паричната си политика.

Стратегията за изход от свръхлибералната монетарна политика на Федералния резерв е много важна, защото от нея зависи устойчивото възстановяване на икономиката на САЩ, запазването на инфлацията на разумни нива и съхраняването на позитивните нагласи на потребителите и бизнеса за икономиката.

Не е изключено Федералният резерв да се въздържи от намеци за промяна на паричната политика през март заради все още ниската инфлация в страната. Според икономисти, интервюирани от Bloomberg, годишната инфлация в САЩ ще се забави до 1,2% през тази година, което ще е най-ниското й ниво от 1962 г.

Бившият член на управителния съвет на Федералния резерв Лорънс Майер смята, че ниската инфлация ще бъде причина основният лихвен процент в САЩ да остане на сегашното си ниво от 0,25% до средата на 2011 г. Той падна до тази рекордно ниска стойност през декември 2008 г.

Тогава председателят на Федералния резерв Бен Бернанке пое ангажимент лихвите в САЩ да останат ниски за „продължителен период от време“.

Той отново потвърди този сценарий по време на последната среща на Федералния резерв през февруари. Според икономисти това е знак, че лихвата в САЩ няма да се променя през следващите шест месеца. Ето защо най-много внимание ще привлече тонът на изказване на централната банка, който ще подскаже дали през следващите две тримесечия може да се очаква затягане на паричната политика.

Деликатността на решението кога централната банка да изтегли помощта си за икономиката си пролича и от дебата между самите членове на управителния съвет на Федералния резерв. Някои от тях се опитаха да се разграничат от запазването на лихвите на ниски нива за продължителен период през февруари.

От началото на икономическата криза в САЩ са били закрити 8,4 млн. работни места, а безработицата бе на ниво от 9,7% през януари и февруари. Според икономисти, участвали в анкета на Bloomberg, безработицата ще се понижи до 9,5% в края на годината, а увеличение на основната лихва може да се очаква най-рано през есента.

Към 12:35 ч. българско време курсът на щатския долар спрямо еврото се повишава леко с 0,1% до 1,3695 долара за евро. Щатската валута е поскъпнала с близо 10% спрямо еврото от края на ноември главно заради фискалната криза в Гърция, която разклати доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 05.09.22 г.
fallback