fallback

Китай може да вдигне курса на юана през март

Водещ китайски икономист смята, че по този начин ще се намалят рискът от висока инфлация и притокът на спекулативен капитал

10:28 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай може да повиши курса на юана още през март, за да използва това като мярка за овладяване на инфлацията в страната и за да отговори на нарастващия международен натиск. Това смята китайският икономист Джан Мин, който е заместник-председател на Международния финансов изследователски център към Китайската академия за социални науки, предаде Bloomberg.

Академията консултира правителството в Пекин по въпросите, свързани с икономическата политика.

Износът на Китай се повиши със 17,7% на годишна база през декември. Според Мин това е знак, че съвкупното търсене в китайската икономика отново е на път да влезе в зоната на прегряване. И тъй като е относително трудно властите да затегнат едновременно паричната и фискална политика, поскъпването на юана е по-доброто решение, защото ще доведе до същия краен ефект.

Курсът на китайския юан се колебае в диапазон от +/-0,5% спрямо кошница от валути от юли 2008 г. По този начин правителството предпази китайските износители от евентуалното поевтиняване на щатския долар, което би могло да намали печалбите, реализирани в чужбина. В рамките на трите години преди определянето на плаващия курс, китайската валута поскъпна с 21%.

Според пазарните анализатори китайската валута може да поскъпне с 2,6% спрямо долара през следващите 12 месеца спрямо сегашния курс от 6,8266 юана за един долар.

Джан Мин е на мнение, че Китай е застрашен от появата на висока инфлация през тази година, но въпреки това вероятността централната банка да повиши основния лихвен процент в близкото бъдеще е малка. Това е така, защото ако се изключи поскъпването на хранителните продукти и енергията, то инфлацията в страната продължава да бъде на ниско ниво.

Индексът на потребителските цени в Китай се повиши с 1,9% на годишна база през декември. През миналата седмица Китайската централна банка съобщи, че високите цени на имотите и увеличаването на разходите на компаниите за суровини и материали може да поддържа инфлацията висока. Използването на по-силна валута обаче ще намали инфлационния натиск, смята Джан.

Водещи политически и икономически фигури от редица страни призоваха за освобождаване на курса на юана през миналата година, който намират за подценен. Според Джан високата безработица в САЩ и Европа е принудила правителствата да потърсят начин да ограничат вноса от Китай. Поскъпването на юана може също да ограничи притока на спекулативен капитал в страната.

В края на януари анализатори предупредиха, че Китай може да предприеме еднократно повишение на стойността на валутата си през тази година. Това би трябвало да даде силен импулс на пазарите, тъй като може да се окаже изключително полезно за повечето икономики по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
fallback