fallback

Родните анализатори залагат на долара в началото на 2010 г.

Случилото се през изминалата година показа още веднъж, че управлението на риска е най-ценният инструмент на валутните пазари

09:16 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Валутните пазари се отличават с най-голяма динамика сред всички финансови пазари, а случилото се през изминалата година показа на трейдърите, че могат да очакват всякакво развитие на нещата, дори и най-нелогичното. Уроците от последните 12 месеца бяха много ценни и показаха още веднъж, че управлението на риска е най-ценния инструмент на валутните и изобщо на финансовите пазари.

За да обобщи най-важните поуки на валутните пазари от изминалата година, както и за да проучи очакванията за следващите няколко месеца, Investor.bg се допита до финансови анализатори и валутни дилъри на някои от водещите инвестиционни посредници в страната.

- Кой за вас бе най-ценният урок на валутните пазари през изминалата година?

Георги Иванов, БенчМарк АД

Изминалата година ни показа, че "балоните" на финансовите пазари могат да действат както във възходяща, така и в низходяща посока. Именно на подобен "балон" станахме свидетели в началото на годината, когато паниката беше обзела пазарните участници по света и доведе до масови разпродажби, съответно спад на фондовите пазари и на високодоходните валути спрямо по-нискодоходните им конкуренти, считани за "спасително убежище" в условия на криза. 2009 година ни показа, че страхът също може да има някакви разумни граници и не е възможно да продължава за дълъг период от време. В същото време отминалата година беше показателна за това, че финансовите пазари невинаги могат да бъдат рационални, а поемането на прекалено големи рискове рано или късно може да се окаже в наша вреда. Доказателство за това бяха фалитите на десетки банки в основния световен финансов център - САЩ, които започнаха още с краха на Lehman Brothers - инвестиционната банка с над 150-годишна история, чиито край беше сложен през септември 2008 година.

Аз лично бих определил 2009 година и като годината, в която централните банки показаха, че имат силите и способностите да се противопоставят на най-тежката икономическа криза за последните десетилетия. Действията на водещите световни монетарни институции през годината ни показаха, че техните ръководители са решени на всичко, за да избавят света от тежката рецесия, в която беше навлязъл. За щастие макроикономическите показатели към края на периода доказаха, че тези мерки действително са били взети с особено внимание и след обстоен анализ на последствията от финансовата криза, която се превърна в общоикономическа.

Станислав Пондев, ФБК Логос-ТМ АД

Управлението на риска е най-ценния инструмент за постигане на трайни резултати при търговията на валутните пазари. Волатилността на валутните пазари се увеличи значително след началото на световната икономическа криза. Тази тенденция продължи през цялата изминала година. Разширяването на диапазона на цените дава възможност за неколкократно по-големи печалби, но същевременно увеличава и размера на загубите. Без разумно управление на капитала, това е бонанза в определени периоди и тотален срив в други. Затова поставям на първо място подходящото избиране на търговските обеми за всяка търговия и за цялостната експозиция.

Мирослав Козаров, Адмирал Маркетс ООД

Изминалата 2009 година ни показа, че на валутните пазари няма зона, която да не може да бъде премината. Пазарите са непредсказуеми и на тях всичко може да се случи, дори и най-неочакваното.

- На кои валути бихте заложили през първото тримесечие на новата година?

Георги Иванов, БенчМарк АД

Според мен основните печеливши в началото на 2010 година ще бъдат щатския долар и т.нар. "стокови долари", включващи валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия. От една страна всяка поява на положителни фундаментални данни за икономиката на САЩ през последните седмици е предпоставка за поскъпване на "зелените пари", тъй като това води след себе си до засилване на спекулациите за увеличаване на основната лихва отвъд Океана. Най-вероятно добрите макроикономически показатели ще продължат да излизат и през първото тримесечие на следващата година, което неминуемо ще засили интереса към щатския долар, още повече като имаме предвид силното му обезценяване през отиващата си година.

От друга страна "стоковите долари" са традиционно свързани с високия риск апетит на пазарните участници, а освен това в момента австралийският и новозеландският долар са най-високодоходните валути в сравнение с останалите им основни конкуренти и по всичко личи, че тази тенденция ще се запази.

Станислав Пондев, ФБК Логос-ТМ АД

Повечето основни валутни двойки в момента са в период на консолидация, която обаче ще премине в трендово движение още през януари. Щатският долар ще продължи да поскъпва и през първото тримесечие на тази година и ще заличи голяма част от загубите си от 2009 г. В момента най-ясна изглежда ситуацията при евро/долар. Американската валута направи експлозивно възстановяване спрямо еврото през декември и оформи първата импулсивна вълна от над 900 пипса. Фибоначи анализ на цената и времето подсказва, че ще видим корекция при EUR/USD през този месец, която вероятно ще завърши в периода 08.01-18.01 в диапазона 1,4680-1,4789. Поскъпването на долара би трябвало да продължи впоследствие и да достигне до 1,3966-1м3794 в периода 22.02.2010-14.03.2010.

Мирослав Козаров, Адмирал Маркетс ООД

При вдигане на основната лихва в САЩ очаквам щатският долар да поскъпне спрямо еврото. За останалите валутни двойки ликвидността е доста по-ниска и поради това е трудно да се каже кои фактори ще окажат влияние върху техния обменен курс.

И така, най-ценният урок, на който ни научиха валутните пазари през миналата година бе, колко е важно за успешната търговия правилното управление на риска. Използването на ливъридж при валутните сделки трябва да бъде добре преценено, а ограничаването на загубата чрез поръчки от вида "stop loss" е задължително за защита от загуби при внезапно движение на пазара.

А междувременно прогнозите на професионалните анализатори може да послужат като ориентир за пулса на пазара. А те сочат, че доларът ще се възстанови през първите месеци на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 10.09.22 г.
fallback