fallback

Естония вероятно ще стане следващата източноевропейска страна в еврозоната

Естония се възстановява по-бързо от съседните Латвия и Литва благодарение на предпазливата си фискална политика, водена от години

17:16 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Естония има предпоставки да стане следващата страна, включена в еврозоната, тъй като се възстановява по-бързо от съседните Латвия и Литва благодарение на предпазливата си фискална политика, водена от години, смятат от Световната банка.

„Страната прави всичко по силите си да задържи дефицита си в рамките на 3 на сто от БВП за тази година”, пояснява икономиста на банката Томас Лорсен, който отговаря за Полша и балтийските държави. “Естония ще бъде следващата страна, която ще въведе еврото”, твърди той, цитиран от Bloomberg.

Страната намали бюджета си с цената на намаляване на вътрешното търсене, утежнявайки рецесията в страната, която и без това е сред най-сериозните в Европа. Целта обаче беше да се осигури смяната на валутата. Правителството залага на това, че членството в еврозоната ще подпомогне търговията и ще насърчи инвестициите, оправдавайки по този начин сегашните трудности.

Ако влезе в еврозоната, Естония ще стане третата присъединила се източноевропейска страна след Словения и Словакия.

Мнението на Лорсен съвпада с това на група анализатори, които прогнозират Естония да успее да изпълни критериите и да влезе в еврозоната в определения срок – януари 2011 г. По-рано тази седмица такова становище защитиха и от Международния валутен фонд, а от Nordea Bank AB определиха тази цел като “реалистична мечта”.

Според правилата на ЕС страната, които искат да влязат в еврозоната, трябва да имат бюджетен дефицит в рамките на до 3 на сто т брутния си вътрешен продукт, както и задлъжнялост под 60 на сто от БВП. По оценки на правителството бюджетният дефицит на Естония ще възлезе на 2,8 на сто от БВП през 2009 и 2,95 на сто през 2010 г.

Нивото на задлъжнялост на страната пък се очаква 7,4 на сто от БВП за тази година, което е най-ниското равнище в ЕС. За сравнение средното ниво на показателя за евросъюза се очаква да възлезе на 73 на сто за тази година.

До декември Естония ще изпълни инфлационните цели на ЕС, обявиха миналия месец от централната банка и финансовото министерство на страната.

Трите балтийски страни, които си бяха поставили за цел да станат първите източноевропейски държави, присъединили се към еврозоната, трябваше да „захвърлят“ плановете си, след като силният икономически растеж след приемането в ЕС усили инфлацията над определените критерии.

Към момента Литва няма официално определена дата за влизане в еврозоната, а Латвия не смята, че ще може да въведе еврото преди 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 03.09.22 г.
fallback