fallback

Никакви намеци от страна на Фед за вдигане на лихвата в САЩ

На този етап изглежда, че централната банка на САЩ ще остави основния лихвен процент в интервала 0-0,25% за „продължителен период от време“

08:50 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната среща на Комитета за операции на открития пазар (FOMC) към Федералния резерв ще се следи с голям интерес от пазарните участници по целия свят. В нея те ще търсят знаци, които да им подскажат каква ще бъде стратегията на централната банка на най-голямата икономика в близко бъдеще.

Повечето анализатори са на мнение, че Федералният резерв ще остави основния лихвен процент в интервала от 0% до 0,25% за „продължителен период от време“, а неговият председател Бен Бернанке няма да намекне по какъвто и да било начин за промяна в паричната политика на този етап.

Комитетът за операции на открития пазар намали основната лихва в САЩ, по която централната банка отпуска заеми на търговските банки, до сегашното й рекордно ниско ниво през декември миналата година. Ноемврийското им лихвено решение ще бъде обявено днес в 21:15 ч. българско време.

Високата безработица в САЩ и ниската инфлация правят немислимо затягането на паричната политика на този етап. Според повечето наблюдатели е прекалено рано централната банка да променя фразата, че лихвата ще остане ниска за „продължителен период от време“, която е в сила от март.

В началото на тази седмица обаче стана ясно, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ се повишава рязко през октомври и все по-убедително сочи, че е възможно V-образно възстановяване на икономиката от кризата, предаде MarketWatch.

Икономиката на САЩ нарасна с 3,5% през третото тримесечие и записа най-силния си ръст за последните две години. Сега обаче на преден план идва въпросът дали икономиката може да се стабилизира и развива устойчиво без помощта на огромните стимули на правителствата и централните банки.

На този етап обаче централната банка ясно показва, че ще продължи да поддържа ниските лихвени проценти, както и програмата за изкупуване на обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа за 1,25 трлн. долара и дългови книжа за 200 млрд. долара до края на първото тримесечие на 2010 г.

Но според някои икономисти няма да е лошо Федералният резерв да промени своя тон, за да си остави вратичка за повишение на лихвата, в случай че икономиката се възстанови по-бързо от очакваното и цените започнат бързо да се повишават поради излишната ликвидност в икономиката.

Централната банка на САЩ трябва да балансира между две злини – да внимава да не изгуби контрол върху паричната политика и да не предизвика инфлация, ако се забави прекалено много, или да не затрудни икономическото възстановяване, ако затегне прекалено рано паричната си политика.

Към 8:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4741 долара. От началото на днешната валутна сесия доларът поевтинява с 0,1% спрямо еврото. През последните шест месеца щатската валута се е обезценила с 10% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 08.09.22 г.
fallback