fallback

Еврото слезе под 1.50 след спада на фондовите пазари

Въпреки че достигна нов едногодишен връх спрямо „зелените пари” в началото на сесията, единната европейска валута не успя да задържи първоначалните си силни позиции

11:32 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена приключиха деня като най-силните валути на пазара, след като спадът на водещите американски борсови индекси предизвика търсенето на по-нискорискови активи. Въпреки че достигна нов едногодишен връх спрямо „зелените пари” в началото на сесията, единната европейска валута не успя да задържи първоначалните си силни позиции и поевтиня значително след отварянето на щатските фондови пазари.

С основна заслуга за вялата търговия през по-голямата част от деня беше липсата на важни макроикономически данни, които да доведат до по-висока волатилност при основните кросове. Единствената по-значима фундаментална новина беше свързана с потребителското доверие в Германия за ноември, измерено от института GfK. Индикаторът отчете по-слаби стойности спрямо предходния месец, въпреки че предварителните прогнози сочеха леко покачване.

След срива на британския паунд в петък погледите на пазарните участници бяха насочени към представянето на валутата в началото на настоящата седмица. Въпреки че започна деня с нов спад, впоследствие стерлингът успя да възстанови първоначалните си загуби и затвори на положителна територия спрямо основните си конкуренти. Напълно възможно е обаче, негативното представяне на паунда да продължи с оглед на крайно разочароващите данни от края на миналата седмица, които поставят под риск скорошното излизане на Великобритания от рецесията.

В тази връзка бяха и коментарите на един от бившите членове на Английската централна банка – Дейвид Бленчфлауър – според когото БВП за третото тримесечие ще бъде ревизиран в негативна посока, а освен това институцията може да бъде принудена да увеличи размера на отпуснатите средства за стимулиране на икономиката. Въпреки че Бленчфлауър се славеше като един от най-умерените представители на Bank of England дори по времето, когато централната банка увеличаваше основната си лихва, реалното състояние на британската икономика само по себе си подсказва, че може да са необходими допълнителни стимули, които да я извадят от рецесията.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.4985; High – 1.5062; Low – 1.4844; Close – 1.4875

Въпреки че достигна нов едногодишен връх през изминалата сесия, евро/долар проби краткосрочната възходяща тренд линия, която дефинира ралито след 1.4480. Въпреки това движението е все още валидно, докато двойката се намира над 1.4826. Пробив на това дъно би довело до засилване на низходящото движение с цел 1.4676. Първа по-сериозна съпротива в посока нагоре се очертава при 1.4967, където на по-ниските времеви мащаби са разположени редица върхове. GBP/USD Open – 1.6304; High – 1.6394; Low – 1.6251; Close – 1.6334

Спадът на паунд/долар срещна подкрепа от дъното при 1.6239, като едва при негов пробив можем да очакваме засилване на низходящото движение. Следващата по-сериозна подкрепа е разположена при 1.6120, като преодоляването й ще отведе кабела до 1.5705. Съпротива имаме при 1.6398, а неуспех на паунд/долар да пробие това ниво може да бъде предпоставка за образуването на „глава и рамене” на по-ниските времеви мащаби.

USD/JPY Open – 91.87; High – 92.27; Low – 91.56; Close – 92.16

Пред долар/йена все още стои съпротивата на върха при 92.52, който се явява критично ниво с оглед на низходящия тренд след 97.78. Пробив на този връх ще отведе двойката към 93.28. Започналият след 88.00 краткосрочен възходящ импулс е подкрепен от 91.56 и 90.07, като особено при пробив на второто ниво можем да наблюдаваме засилване на спада към 88.83.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 05.09.22 г.
fallback