fallback

Какво можем да очакваме от щатската валута?

Дали страховете за обезценка на долара са основателни?

11:09 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните няколко месеца не минава и ден без финансовите експерти да спорят за съдбата, която очаква щатската валута. Рязкото нарастване на бюджетния дефицит на американското правителство и на количеството на доларите в обращение може да доведе до обезценка на американския долар според някои анализатори.

Никога досега не е имало толкова голямо количество от зелената валута в обращение, както в момента. Картината се усложнява още повече от развиващите се икономики като Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК). Те все по-открито изразяват своето недоволство от господството на долара като световна резервна валута.

От друга страна, повечето икономики по целия свят изнасят своите стоки в САЩ, които консумират половината от световното производство. Това означава, че ролята на долара като основно средство за разплащане в търговията трудно ще намалее.

В случай че Европейският съюз, Япония и страните от БРИК пожелаят да ограничат неговата роля, тогава търсенето на долари ще намалее и той ще поевтинее допълнително спрямо техните валути. Това обаче ще навреди повече на икономиките на тези страни, защото ще направи износа им по-скъп и ще обезцени инвестициите им в активи, деноминирани в долари.

В началото на тази седмица анализаторите на редица водещи финансови компании прогнозираха силно поскъпване на щатския долар през второто полугодие. Причина за това дадоха очакванията им, че американската икономика ще излезе по-бързо от рецесията в сравнение с европейската.

Дали страховете за обезценка на долара са основателни, или по-скоро можем да очакваме поскъпване на щатската валута през втората половина на годината? Допитахме се до валутните дилъри и финансовите анализатори на няколко от водещите инвестиционни посредника в страната.

- Какъв курс на долара очаквате спрямо еврото през втората половина на тази година?

Георги Иванов, БенчМарк АД

За движението на курса евро/долар през следващите месеци от особено значение ще бъде способността на двойката да преодолее най-високата си стойност за тази година при 1,4337. При успех можем да наблюдаваме продължаване спада на долара поне до около 1,47.

От фундаментална и психологическа гледна точка изглежда по-вероятно движението при евро/долар да се развие по гореописания сценарий. От една страна, апетитът към по-високодоходни активи бележи ръст през последните месеци, от което най-необлагодетелствани са именно доларът и японската йена.

От друга страна, през последния един месец станахме свидетели на няколко изказвания от страна на официални представители на Руската, Китайската и Индийската централни банки, насочени към намиране на алтернативи на долара като световна резервна валута. Ако действително станем свидетели на по-слаб интерес от страна на тези държави към „зелените пари”, то неминуемо това ще се отрази неблагоприятно върху щатската валута.

Не на последно място можем да споменем очакванията за запазване на лихвите в еврозоната и САЩ на текущите им нива през по-голяма част от годината, което също дава предимство на еврото пред долара.

Кирил Гарчев, Булброкърс АД

За съжаление, не мисля, че ситуацията на пазара ще бъде много по-различна от това, което наблюдаваме вече месеци поред, а именно волатилна търговия в рамките на много широка консолидация. През първото тримесечие доларът беше поставен под натиск в резултат на сигналите за стабилизация на глобалната икономика и разбира се търсенето на рискови активи.

Мисля обаче, че предстои период на известно разочарование и „тест за адекватност” на свръхоптимистичните очаквания на пазара за темповете на възстановяване. Ако назовем само някои от причините - жилищният сектор, финансовият сектор, относителните оценки на фондовия пазар, са все източници на нестабилност и катализатор за пренасочване на портфейлните потоци към дефанзивни позиции, които ще облагодетелстват американския долар.

От друга страна, еврото има собствени заслуги за слабост, които ще се проявят, в случай че очакваният сценарий се развие: експозицията на европейските финансови институции към кредитните рискове в Централна и Източна Европа, натрупването на доказателства, че завръщането към растеж ще бъде най-бавното сред големите индустриални държави и достатъчно анемично, за да потиска циклични фактори като лихвените проценти.

Всичко това би трябвало да подкрепи долара вероятно в областта 1,3000 през следващите месеци, като несигурността относно последващото развитие на икономиките и валутните пазари е голяма.

От една страна, очевидно агресивният подход на ФЕД и администрацията в САЩ ще дадат резултат и растеж би могло да се очаква още преди края на настоящата година, когато на преден план ще възникнат въпроси свързани с изтеглянето на ликвидност от системата, предотвратяване на инфлационния натиск и разбира се затягане на монетарната политика.

Това би трябвало да са все фактори със силна циклична подкрепа за американската валута, но колебанията на пазара ще бъдат детерминирани по-скоро от портфейлните потоци обвързани с риска и това доколко долара трябва да се обезцени възоснова на загубата на покупателна способност от т.н. Quantitative easing”.

Ако добавим към уравнението бюджетният дефицит и макар и намаляващият търговски дефицит, се вижда скептицизмът ми относно способността на долара устойчиво да поскъпва. В този смисъл връщането към неутрални нива и то в рамките на рейнджа изглежда най-вероятен сценарий.

Станислав Пондев, ФБК Логос-ТМ АД

Очакванията ми са основани на технически анализ на двойката евро/долар. В момента тенденцията е за поскъпване на единната валута. Най-високата стойност на еврото за тази година най-вероятно ще бъде в диапазона 1.4900-1.5100. Най-вероятният период за достигане на върха е 09.08.2009-16.08.2009 г.

Мария Дочева, Trader.bg

Възможно е да има повишение на курса на долара, но не очаквам то да е много силно. Очаквам валутата на икономиката, която покаже първа признаци на подобрение, да поскъпне спрямо другите валути. Много вероятно е САЩ, които първи влязоха в кризата, първи да покажат някакво подобрение и доларът да поскъпне.

Трябва да се има предвид, че Китай ще използва всяко повишение на долара, за да продава деноминирани в долари дългови книжа и да купува такива в други валути. Поради тази причина не може да се очаква много силен ръст на долара. Както всички знаят, повече от половината валутни резерви на Китай са в дългови книжа на САЩ.

Нормално е голямото печатане на пари от страна на ФЕД да притеснява Китай и те ще се възползват от всяко поскъпване на долара, за да продават доларови активи и да инвестират в книжа деноминирани в EUR, GBP, CAD и др. Други държави, които също са държатели на доларови книжа, също ще се възползват от опитите за поскъпване на долара, за да продават. В горния контекст не очакваме силно поскъпване на долара, ако има такова.

Мирослав Козаров, Адмирал Маркетс ООД

Очаквам доларът да се обезцени още малко и през втората половина на годината. За това има доста технически и фундаментални фактори, но не вярвам да премине нивата от 1,55 долара за евро.

- Очаквате ли възстановяване на британската лира спрямо долара, след като лирата поевтиня с над 20% за последните 12 месеца?

Георги Иванов

Спадът на паунда спрямо долара през последната година действително беше значителен, но, от друга страна, не можем да пренебрегнем ръста на двойката с над 20% от средата на март насам. За движението при кабела по-голямо влияние биха оказали чисто техническите фактори, като от особено значение ще бъде способността на стерлинга за траен пробив на върха при 1,6661. При подобен сценарий можем да наблюдаваме ръст до 1,70-1,72.

От фундаментална гледна точка по-значимо рали на паунда е необосновано, тъй като макроикономическите условия на Острова в никакъв случай не могат да бъдат определени като по-добри спрямо тези в САЩ. Имайки предвид значително по-големите усилия на американското правителство и Федералния резерв да се справят с кризата, дори бих дал предимство на долара пред паунда в по-дългосрочен план.

Кирил Гарчев

Стерлингът е една от валутите, която показа добро представяне спрямо долара през последните месеци и това не е учудващо, тъй като корелацията с рисково обвързаните портфейлни потоци е значителна. В допълнение редица макроиндикатори показват подобрение, като преминаването на PMI над 50 пункта, индустриалната продукция, цените в жилищния сектор.

Все пак обаче не мисля, че нестабилността в глобалната икономика и потока фундаментална информация ще „прескочи” стерлинга и вероятно той ще загуби позиции в унисон с останалите европейски валути, макар и в значително по-малка степен.

Станислав Пондев

Тенденцията е за поскъпване на британския паунд. Британската валута ще върне между 50-55% от загубите си от последните 12 месеца. Най-високата си стойност срещу долара стерлинга ще достигне до края на този месец и тя вероятно ще бъде в диапазона от 1,7640-1,77.

Мария Дочева

Въпреки, че за последните 12 месеца паундът отбеляза огромен спад (от 2,0150 до 1,3500), то за 5 месеца успя да възвърне 50% от изгубените позиции. Смятам, че е вероятно възходящото движение да продължи и в средносрочен план. За това сочат и последните движения на пазара. Въпреки публикуваните икономически данни за страната, с които се затвърждава рецесията във Великобритания, то паундът продължава да бележи възход спрямо щатската валута.

Мирослав Козаров

Паундът е започнал усилено да се възстановява спрямо долара през последните четири месеца и ако скоростта, с която го прави, се задържи, е възможно котировките GBP/USD да достигнат 1,8-1,9 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
fallback