fallback

Дебатът около основната лихва в Австралия се усложнява

Австралийската централна банка смята да запази сегашния курс на парична политика, а бизнесът и инвеститорите очакват промяна на основната лихва

11:17 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Докладът от последната среща на Австралийската централна банка разкри, че ръководството смята да запази сегашния курс на паричната политика през следващите месеци, защото това е предпоставка за устойчив икономически растеж и ниска инфлация.

В същото време пазарите все по-активно калкулират възможността за увеличение на основната лихва през следващите 12 месеца. Причина за това стана поредицата от икономически данни през последните няколко седмици, която разкри, че икономиката на Австралия успява да устои на кризата.

Ситуацията с посоката на паричната политика се усложнява още повече от недоволството на местните компании, предизвикано от силното поскъпване на австралийския долар през последните месеци. Дори правителството се опасява, че ако засилването на местната валута продължи, добрият ефект от мерките за насърчаване на икономиката може да се изгуби.

Днешният доклад на Австралийската централна банка като цяло загатва, че паричната политика засега няма да се променя, защото трябва да мине известно време преди да се прояви ефектът от предишните намаления на лихвата и големите разходи на правителството.

През април ръководството на Австралийската централна банка намали основната лихва до рекордно ниското за последните 49 години ниво от 3 на сто. По време на срещите през май и юни Управителният съвет начело с Глен Стивънс остави основната лихва непроменена.

Ден след юнското събрание на централната банка излязоха данните за брутния вътрешен продукт, които показаха, че икономиката на страната неочаквано е нараснала с 0,4 процента през първите три месеца на годината. Икономистите прогнозираха спад от 0,2 на сто, след като икономиката се сви с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Все пак централната банка има поле за изява и намеква, че може да приложи допълнителни мерки за разхлабване на паричната политика, ако това е необходимо. Икономическите данни от началото на този месец показаха, че работодателите са съкратили по-малко работници, а индексът на потребителското доверие е скочил най-много за последните 22 години. Броят на одобрените ипотечни заеми продължава да се увеличава за седми пореден месец, което е добър знак за пазара на недвижими имоти.

Правителството на Австралия отпусна над 12 млрд. австралийски долара (9,5 млрд. щатски долара), за да насърчава потребителските разходи през тази година. Финансовият министър на страната Уейн Суан заяви през май, че ще похарчи още 22 млрд. австралийски долара за построяването на нови пътища, железопътни линии, училища и пристанища.

Поредицата от добри данни, които загатват за укрепване на икономиката, увеличиха спекулациите, че Глен Стивънс ще увеличи лихвения процент. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакват, че централната банка ще повиши лихвения процент с 58 базисни пункта през следващите 12 месеца.

От друга страна се появиха спекулации, че Австралийската централна банка може да прибегне до нови мерки за разхлабване на паричната политика, след като австралийската валута поскъпна значително през последните три месеца. Най-значително е поскъпването срещу щатския долар, което застрашава икономиката на страната, която зависи до голяма степен от износа.

През последните три месеца австралийският долар поскъпва с близо 17% срещу щатския долар и с над 17% спрямо японската йена поради пренасочването на капиталовия поток към местните високодоходни финансови активи за сметка на японските и щатските ценни книжа.

Австралийският долар поскъпна до 0,7964 щатски долара към 10:50 ч. българско време. От началото на днешната валутна сесия австралийската валута се покачва с близо 0,2% спрямо щатския долар. В началото на месеца австралийският долар достигна осеммесечен връх спрямо щатската валута след добрите данни за продажбите на дребно, които се увеличиха за втори пореден месец през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 01.09.22 г.
fallback