fallback

Паундът приключи деня като най-силната валута на пазара

стерлингът поскъпна спрямо щатския долар, след като доклад на Английската централна банка предизвика интереса на пазарните участници към местната валута

11:38 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Британският паунд беше най-добре представилата се основна валута на пазара през изминалия ден. За разлика от останалите си конкуренти стерлингът поскъпна спрямо щатския долар, след като доклад на Английската централна банка (АЦБ) предизвика интереса на пазарните участници към местната валута.

Монетарната институция на Острова оповести намерението си да увеличи диапазона на закупените от нея ценни книжа с придобиването на обезпечени корпоративни облигации. Въпреки че подобни намерения биха означавали увеличаване на паричното предлагане и съответно обезценяване на паунда, трейдърите възприеха мерките на централната банка като положителни с оглед на ефекта, който биха оказали върху жизнено важните за икономиката компании.

В момента АЦБ продължава да провежда обявената от нея програма по изкупуване държавни и корпоративни облигации на обща стойност 125 млрд. паунда, която се очаква да приключи в рамките на следващите два месеца.

Еврото поевтиня спрямо голяма част от останалите основни валути, след като S&P отново понижи кредитния рейтинг на Ирландия, а същевременно ревизира надолу прогнозата си за местната икономика на „негативна”. Като основна причина за решението на рейтинговата агенция се изтъкват очакванията за значително увеличаване на фискалните разходи на местното правителство в сравнение с прогнозите на S&P през март, когато отново станахме свидетели на понижение на рейтинга на Ирландия.

От гледна точка на новините в икономическия календар наблюдавахме по-силен от очакванията спад при фабричните поръчки в Германия за май. Индикаторът се понижи с цели 10% спрямо стойностите му от предходния месец, но въпреки това данните не повлияха чувствително върху представянето на еврото.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3964; High – 1.4002; Low – 1.3805; Close – 1.3899

Спадът на еврото в началото на вчерашната сесия срещна подкрепа от критичното дъно при 1.3792, което на този етап временно ограничи понижението на двойката. В посока нагоре цел е пробитата вчера възходяща тренд линия от края на април, текущо проектирана при 1.3946. При завръщане над нея можем да наблюдаваме оформянето на „глава и рамене” на дневна графика, но за пълното развитие на тази формация трябва да изчакаме още няколко сесии. Опровержение за формирането на „глава и рамене” ще получим при траен пробив на 1.4049, при което покачването на двойката би продължило поне до зоната около 1.4240/50, която на по-ниските времеви мащаби представлява силна съпротива.

GBP/USD Open – 1.5939; High – 1.6102; Low – 1.5801; Close – 1.6048

Паунд/долар срещна подкрепа от проектираната на по-ниските времеви мащаби възходяща тренд линия от края на април насам. За момента може да приемем вчерашното дъно при 1.5801 за финал на спада след 1.6661, при което цел за днес е върхът от петък при 1.6241. Траен негов пробив би довел до засилване на възходящия импулс с цел поне до 1.6433.

USD/JPY Open – 98.51; High – 98.84; Low – 98.20; Close – 98.45

След силното си покачване в петък вчера долар/йена се търгуваше в тесен рейндж, като срещна съпротива около 99, където са разположени редица дневни върхове през последните месеци. Пробивът на низходящата тренд линия през върховете на 101.43 и 99.77 сам по себе си не е достатъчен сигнал за приключване на започналия след 6 април спад, като потвърждение за това бихме получили при евентуален пробив именно на 99.77. При подновяване на спада първа цел е завръщане под горепосочената тренд линия, текущо проектирана при 98.12.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
fallback