fallback

Регионалните валути се стабилизираха далеч от предкризисните нива

Продължи поевтиняването на валутите в Украйна и Сърбия, докато руската, унгарската, чешката и румънската валути бавно се възстановяват

12:00 | 21.05.09 г.

В началото на февруари 2009 г. българският лев бе единствената валута в региона, която не поевтиняваше, ако не отчитаме еврото, което е официална валута в Гърция. За няколко месеца регионалните валути се бяха обезценили средноаритметично със 17% спрямо лева (еврото). Сега, близо 4 месеца по-късно, тази средноаритметична обезценка е намалена на 15,7%, след като поевтиняващите тогава валути възстановиха 1,3% от спада си.

За последните 4 месеца е продължило поевтиняването на валутите в Украйна и Сърбия (съответно с 5,4% и 3,3%), докато руската (със 7%), унгарската (с 4,5%), чешката (с 4,6%) и румънската (с 2,4%) валути се възстановяват.

Турската лира е без изменение спрямо лева в последните месеци.

За последните осем месеца, спрямо 30 септември 2008 г. (седмици преди фалита на Lehman Brothers и изостряне на кризата), украинската гривна все още е обезценена с 47%, сръбският динар е с 20% по-евтин, руската рубла е загубила 19% от стойността си спрямо лева. С около 15% по-евтини са турската лира и унгарския форинт. Македонският денар и хърватската куна са загубили незначителна част от стойността си спрямо лева (еврото).

Според икономическата теория обезценката на валутата подпомага конкурентоспобността на икономиката, но създава и много проблеми, сред които скъп внос на суровини, инфлация и хаос в планирането, водещи до невъзможност за ефективно управление на бизнеса. Оценката на ефекта от обезценката на регионалните валути става още по-трудна предвид ефектите от световната финансова криза като намаленото потребителско търсене и понижени цени на суровините.

Вижте таблица с всички данни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
fallback