fallback

Ръст на фондовите пазари доведе до спад на долара

При липсата на значими макроикономически новини в календара за Великобритания паундът поскъпна спрямо повечето останали основни валути

11:25 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена бяха сред най-слабите основни валути в първия ден на седмицата, след като засиленият риск апетит на пазарните участници доведе до търсенето на по-високодоходни активи. Водещите борсови индекси отвъд Океана скочиха с 3% в рамките на американската сесия, въпреки че в икономическия календар отсъстваха важни фундаментални новини, които да предизвикат движението. Вместо това станахме свидетели на изказване на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър, според когото икономиката на САЩ започва да показва признаци на възстановяване. Въпреки това обаче е по-вероятно безработицата да продължи да нараства, дори ако брутният вътрешен продукт се върне на положителна територия.

По традиция японската йена е жертва на високия риск апетит на трейдърите, като валутата се движи в обратна корелация с фондовите пазари през последните години. Тази взаимовръзка беше запазена и вчера, но по-късно през днешния ден предстои обявяването на важни фундаментални новини за страната, които също могат да засилят натиска върху йената. Фокусът на пазарните участници ще бъде насочен към предварителните данни за брутния вътрешен продукт в страната за първото тримесечие на годината. Прогнозите сочат силно свиване на икономиката за периода януари-март с 4.3% спрямо предходния съпоставим период и 16.1% на годишна база. Въпреки че стойностите на индикатора в голяма степен са вече оценени в кросовете на йената, обявяването на по-слаби от очакваните данни биха предизвикали спад на йената, особено ако ръстът на фондовите пазари се запази и днес.

При липсата на значими макроикономически новини в календара за Великобритания паундът поскъпна спрямо повечето останали основни валути. Доброто представяне на стерлинга беше предопределено от пореден анализ, насочен към силен ръст на валутата спрямо щатския долар и еврото. Само в рамките на последните няколко дни водещи финансови институции в световен мащаб определиха обезценяването на паунда от лятото на 2008 година като прекомерно, което беше и причината за неговото поскъпване спрямо долара и еврото.

Основният фокус на пазарните участници по отношение кросовете на стерлинга обаче, ще бъде насочен към новините в края на седмицата, когато предстои обявяването на продажбите на дребно за април и брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на годината. Ако станем свидетели на по-слаби от прогнозните данни, е възможно подновяване на низходящото движение при паунда.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3470; High – 1.3563; Low – 1.3423; Close – 1.3559

Въпреки че отвори с гап надолу след уикенда, евро/долар срещна подкрепа от тренд линията от средата на юли 2008 година насам, след което възходящият импулс беше подновен. Затварянето в непосредствена близост до най-високата стойност за деня предполага продължаване на покачването и днес, като първа цел за деня е върхът при 1.3581, следван от силната резистентна зона около 1.3740.

В средносрочен план поскъпването на долара е поставено пред известен риск, имайки предвид пробива на средносрочната възходяща тренд линия при доларовия индекс, която поддържаше „бичия” тренд от средата на юли 2008 година.

GBP/USD Open – 1.5165; High – 1.5347; Low – 1.5115; Close – 1.5344

Подновяването на възходящия импулс и преодоляването на върха при 1.5372 в ранната част на днешния ден оставя като първа съпротива пред паунд/долар 200-дневната МА, текущо проектирана при 1.5566. Въпреки че изглежда по-вероятно тя да ограничи временно ръста на кабела, евентуален неин пробив ще доведе до тест на 1.5719 и психологическото 1.60.

USD/JPY Open – 94.88; High – 96.45; Low – 94.54; Close – 96.29

Въпреки че целта пред формираната „глава и рамене (head and shoulders)” е зоната около 91.50, силните подкрепи преди достигането на това ниво за момента ограничават изпълнението на тази цел. Докато двойката се намира под “neckline”-а на формацията при 96.76, все още има вероятност за подновяване на спада спрямо текущите нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 04.09.22 г.
fallback