fallback

Доларът стартира седмицата с покачване

Основният фокус в икономическия календар днес ще бъде насочен към докладите за търговския баланс и бюджетния баланс в САЩ за април

11:44 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена стартираха новата седмица на положителна територия, след като слабият риск апетит на пазарните участници доведе до увеличено търсене на нискодоходни валути. В икономическия календар отсъстваха важни новини, които да повлияят върху движенията на валутните пазари, въпреки че инвеститорите бяха насочили внимание към приключилата рано тази сутрин реч на председателя на Фед Бен Бернанке. Противно на очакванията Бернанке не предостави конкретни подробности относно бъдещите действия на централната банка, но в същото време изрази задоволството си от резултатите от проведените наскоро стрес-тестове върху водещите финансови институции в страната.

Основният фокус в икономическия календар днес ще бъде насочен към докладите за търговския баланс и бюджетния баланс в САЩ за април. По традиция обаче и двата доклада не предизвикват бурни движения на валутните пазари, затова е по-вероятно и днес риск апетитът на пазарните участници да бъде доминиращ при търговията с основните кросове.

Еврото се оттегли от 6-седмичния си връх спрямо долара главно в резултат от прибиране на печалби от страна на пазарните участници и спекулациите около ръста на икономиката в еврозоната през първото тримесечие на годината. Данните за брутния вътрешен продукт в региона, които ще бъдат обявени в петък, могат да дадат началото на нов „мечи” импулс при единната валута, особено ако станем свидетели на по-слаби от очакванията стойности. Предварителните прогнози сочат свиване на икономиката с 4,1 процента на годишна база, което би отворило вратите към по-либерална политика от страна на Европейската централна банка, а това от своя страна би намалило атрактивността на еврото спрямо голяма част от останалите основни валути.

Технически коментар 

EUR/USD Open – 1.3612; High – 1.3667; Low – 1.3556; Close – 1.3580

Евро/долар се намира във възходящ тренд след дъното при 1.2885, но спрямо текущите нива предстои силната съпротива на двата дневни върха при 1.3736 от средата на март. Успешно преодоляване на това ниво би отвел двойката поне към психологическата граница на 1.40 с по-далечна цел 1.4717.

В посока надолу първа краткосрочна подкрепа е върхът при 1.3581, следван от маркираната с червен цвят на графиката средносрочна низходяща тренд линия от средата на април насам, която е текущо проектирана при 1.3494.

GBP/USD Open – 1.5220; High – 1.5263; Low – 1.5067; Close – 1.5115

Цел пред паунд/долар в посока нагоре продължава да бъде върхът при 1.5372, следван от силната съпротива на 200-дневната МА при 1.5665. Докато кабелът се намира под нея, все още средносрочният низходящ тренд от лятото на миналата година остава в сила.

При движение надолу предстои подкрепата на върха при 1.5067, следван от психологическото 1.50.

USD/JPY Open – 98.40; High – 98.82; Low – 97.25; Close – 97.46

След пробива на 200-дневната МА и с оглед развитието на „глава и рамене (head and shoulders)” при долар/йена предстои да станем свидетели на тест на 96.41, където е проектиран “neckline”-а на тази формация. Пробив на това ниво ще затвърди нейното развитие и ще даде индикации за обръщане на възходящия тренд след 87.09.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 31.08.22 г.
fallback