fallback

Доларът продължи силния си ход

Сред инвеститорите водеща беше несигурността в стабилността на финансовите пазари

11:41 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена поскъпнаха отново, след като вчера бягството от риск завладя пазарите. Сред инвеститорите водеща беше несигурността в стабилността на финансовите пазари след започналото прилагане на стрес-тестове от страна на правителството върху 19-те най-големи финансови компании, като резултатите от тях няма да са налице преди 4 май. Дотогава пазарните участници ще бъдат особено бдителни, особено след като Bank of America обяви вчера значително нарастване на необслужваните кредити, които е отпускала. Продължаващата рецесия и загубата на милиони работни места през последната година може да постави банките в доста затруднено положение, сблъсквайки ги с невъзможността на потребителите да изплащат своите кредити.

Междувременно индексът на водещите индикатори в САЩ за март падна с 0,3% до 5-годишно дъно, като с това отчете седми пореден месец на отрицателна територия. Подробен поглед върху компонентите на индекса показват, че всеки един от тях е допринесъл за спада, включително средноседмичните работни часове, молбите за безработица, разрешителни за строеж и цените на акциите. Този индекс по своята същност е лагов индикатор и надеждността му не е особено висока, но въпреки това може да послужи като аргумент за по-слаби от очакваните резултати за БВП за първото тримесечие.

Еврото падна с почти 1% срещу долара и повече от 2% срещу йената през вчерашната сесия, но въпреки това се представи далеч по-добре в сравнение с т.нар. „стокови долари”, сред които се причисляват канадският, австралийският и новозеландският долар. Преодоляната подкрепа на 1,30 при евро/долар отваря път към дъната от началото на март около 1,25.

Допълнителен натиск върху единната валута могат да окажат и днешните данни за потребителското доверие в Германия, измерено от института ZEW. Очаква се индексът да падне до 5-годишно дъно от -90 пункта, докато в същото време прогнозите за следващите месеци най-вероятно ще излязат на положителна територия за първи път от юли 2007 година насам. Този отчет може да се окаже доста важен за пазарните участници в краткосрочен план, особено ако резултатите излязат по-добри от очакваните, което би дало слаб импулс в полза на еврото, след като през последните няколко дни единната валута попадна под силен натиск.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3035; High – 1.3072; Low – 1.2887; Close – 1.2921

Евро/долар продължи спада си, като очаквано проби и 55-дневната МА. В рамките на следващите няколко сесии пред двойката има потенциал за достигане на дъната в зоната около 1,25. Тези прогнози са подкрепени и от развитието на търговията при доларовия индекс (DXc1), в който с най-голяма тежест е именно единната валута. След пробива на горната линия на консолидационен триъгълник на дневна база станахме свидетели на засилване на възходящия импулс при индекса, което най-вероятно ще се отрази в спад при евро/долар. 

GBP/USD Open – 1.4778; High – 1.4815; Low – 1.4499; Close – 1.4536

Силният спад при паунд/долар доведе до пробив и затваряне под възходящата тренд линия през дъната от 11 март и 30 март, с което пред двойката се отваря път към дъното при 1.4109. Преди това обаче е възможна кратка консолидация около 100-дневната и 55-дневната МА, текущо проектирани при 1.4523 и 1.4417.

USD/JPY Open – 99.03; High – 99.40; Low – 97.64; Close – 97.87

Както посочвахме в анализите си през предходните дни, траен пробив на 200-дневната МА ще засили спада след върха при 101.43. По подобен начин се разви търговията вчера, като от особено значение за движението при двойката в средносрочен план е посоката й спрямо текущите нива. Пробив на възходящата тренд линия през дъната от 21 януари и 12 февруари ще отведе долар/йена към дъното при 95.95 и 94.63. Ако все пак горепосочената тренд линия подкрепи възходящия импулс от средата на януари насам, ще станем свидетели на тест на 200-дневната МА, текущо проектирана при 98.74.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 27.08.22 г.
fallback