fallback

Дилъри: Насочете внимание към еврото, рано е за спекулации тип carry-trade

ЕЦБ единствена от водещите финансови институция може да си позволи нови агресивни действия в монетарната политика

08:35 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните седмици отново станахме свидетели на раздвижване на международните пазари, като интересен развой имаше както на фондовите борси, така и при търговията със суровини и валути. Ръстовете на повечето борсови индекси доведоха до известно увеличение и на рисковите апетити сред пазарните участници.

Това ни накара да потърсим някои от водещите валутни дилъри в България, за да видим как те гледат на случващото се, очакват ли раздвижване на carry-trade търговията, предвиждат ли нови промени в монетарната политика на водещите централни банки и като цяло коя валута би могла да прикове вниманието към себе си през следващите месеци.

Особен интерес предизвиква спекулативната търговия с валута. Изминалите месеци бяха белязани от ниска ликвидност, близки до нула лихвени нива и волатилност на финансовите пазари. Това направи „carry trade“ търговията прекалено рискова. Това е пасивна стратегия за печалба, която разчита на заемането на ресурс с по-ниска цена, който се инвестира в по-високодоходен финансов актив. Въпреки това, според специалисти цитирани от Bloomberg, спекулациите с валута отново са на мода.

Очакванията на родните специалисти за „carry trade“ търговията и мерките на централните банки обаче се различават от тези на западните им колеги.

  • Очаквате ли връщане на апетитите за „carry-trade“ търговия и кои са най-подходящите валутни двойки?

Георги Иванов, БенчМарк Финанс

За да очакваме завръщане на интереса към т.н. „carry trade” търговия, трябва да станем свидетели на по-постоянно рали на фондовите пазари в САЩ. Въпреки ръста на водещите борсови индекси отвъд Океана от началото на март насам, средносрочната картина все още предполага, че низходящият тренд е в сила.

Като имаме предвид този факт, както и тясната корелация между движението на високодоходните валути и фондовите борси, изглежда преждевременно да очакваме по-засилен интерес към „carry trade” търговията. При търсенето на по-високодоходни валути обаче, отново основните потърпевши ще бъдат японската йена и щатския долар, особено в кросовете им с австралийския и новозеландския долар, тъй като лихвите в последните две държави все още са най-високи измежду останалите развити икономики.

Мария Дочева, Trader.bg

Предвид ниските лихвени проценти във водещите икономики и несигурната икономическа ситуация в момента, апетитът към „carry trade“ търговията едва ли скоро ще се възобнови. Към момента най-висока лихва сред тези страни е тази на Нова Зеландия и Австралия - 3%. Преди банките да предприемат агресивни мерки, лихвеният диференциал варираше около 5-7%. В момента той е 1-2%. В следващите три месеца не очакваме разликата между тях и останалите страни с по-ниска лихва в момента да нарасне.

Андрей Стойчев, ИП Делтасток

„Carry-trade“ търговията бе много атрактивен инструмент, използван от голям брой трейдъри, които се възползваха от голямата разлика между лихвите на различните валути, като основно погледите бяха насочени към кросовете с японската йена. В момента лихвите на големите икономики значително се понижиха и на практика „carry-trade“ търговията е възможна само с кросове на някои екзотични валути, където обаче валутният риск е много по-голям.

Евлоги Мончовски, Елана Трейдинг

Нулевите лихви в САЩ обезсмислят заемането на средства за инвестиции и борсови спекулации от други страни, така че апетитът към риск е по-вероятно да се забележи в EUR/JPY. За по-стабилно нарастване на капиталовите потоци ще може да се говори едва когато икономиката на САЩ навлезе в етап на растеж. Засега това е по-скоро пожелание за втората половина на годината.

  • Каква парична политика очаквате от страна на водещите централни банки през следващите три месеца?

Георги Иванов

През следващите няколко месеца очаквам водещите централни банки да продължат да провеждат по-либерална монетарна политика, като според мен действията им ще бъдат разделени в две основни направления. Част от финансовите институции ще прибегнат до допълнителни редукции на основните лихвени проценти предвид все още високите нива на заемния ресурс в тези държави. Тук визирам основно централните банки в Австралия и Нова Зеландия, като освен това считам, че има голяма вероятност Европейската централна банка също да понижи своята основна лихва.

От друга страна, държави с ниско ниво на лихвите (като САЩ, Великобритания и Япония) е по-вероятно да продължат да предприемат по-нетрадиционни мерки по отношение на монетарната си политика, което включва обратно изкупуване на държавни и корпоративни ценни книжа, както и гарантиране на „токсични” активи в баланса на търговските банки.

Мария Дочева

Най-вероятно централните банки на водещите икономики ще започнат да водят по-умерена монетарна и фискална политика и ще останат в режим на изчакване и анализ на резултатите от досегашните понижения на лихвите. Като цяло през следващите три месеца не очакваме нова серия от понижаване на лихвите проценти, като единствено е възможно това да стане от страна на ЕЦБ, което няма да се случи ако станем свидетели на дефлационни процеси в еврозоната.

Андрей Стойчев

Водещите централни банки предприеха редица мерки, някои доста радикални, за да помогнат на икономиката и банките си да излязат по-бързо от сложната финансова ситуация. Тенденцията е политиката им да не се промени и в следващите месеци, като тя ще е насочена изключително към връщането на доверието в банковия и изцяло финансов сектор, подпомагане на кредитирането и стимулиране на потреблението.

Евлоги Мончовски

Поддържането на нулеви лихви през следващите три месеца е гарантирано в САЩ и Великобритания. Използване на целия инструментариум за разширяване на паричното предлагане постепенно ще се дискутира и от Европейската централна банка. Федералният резерв няма друга алтернатива освен да продължи с мащабното изкупуване на облигации, за да поддържа ниски дългосрочни лихви.

  • Коя ще бъде най-добре представящата се валута през следващото тримесечие?

Георги Иванов

Тук отново можем да споменем риск апетитът на пазарните участници като основният фактор, който ще продължи да движи не само валутните, но и всички останали финансови пазари. Според мен доларът ще бъде сред предпочитаните валути и през следващото тримесечие, като същевременно е възможно засилване на натиска върху еврото, особено около следващата среща на Европейската централна банка в началото на май.

Мария Дочева

Това коя валута ще поскъпне през следващите три месеца зависи основно от стойностите на основните икономически показатели, които ще бъдат публикувани (търговски баланс, сфера на заетост, инфлация). Трябва да се има предвид и цената на петрола, която през последните седмици нарасна и оказва значително влияние както върху стойността на вноса, така и върху тази на износа на водещите икономики. Ако някоя държава покаже първи признаци на възстановяване, то е нормално и валутата й да поскъпне.

Андрей Стойчев

Това е въпрос, чийто отговор е желан от всеки трейдър, а и не само от него. Определено в последните няколко седмици валутният пазар е консолидиран в тесни нива, от които излизането ще е много трудно. За момента английският паунд и японската йена се отличават от останалите валути, въпреки, че икономиките и на двете страни изпитват може би най-тежките си моменти в последните десетилетия, а поскъпването на националните им валути определено не им помага в „лекуването“ на кризата.

Като патриот обаче, бих заложил на европейските пред останалите валути.

Евлоги Мончовски

Доларът вече не поскъпва при спад на американския пазар, но тази корелация тепърва трябва да се доказва. Разпродажбите на зелената валута след поредното масово печатане на пари намалиха темпо, но все още е възможно доларът да бъде губеща валута спрямо еврото в краткосрочен план.

* Изказаните мнения не са препоръка за търговия с финансови инструменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 29.08.22 г.
fallback