fallback

Канадската централна банка също може да прибегне до нетрадиционни методи

След като намали основната лихва до 0,5%, ръководството на банката може да последва примера на САЩ, Англия, Япония и Швейцария

16:15 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на Канадската централна банка Марк Карни може да последва примера на своите колеги от САЩ, Великобритания, Япония и Швейцария и също да прибегне до нетрадиционните методи за експанзивна парична политика през този месец, се казва в анализ на Bloomberg.

От всички най-търгувани валути единствено японската йена, британската лира и щатският долар се представиха по-лошо от канадския долар през март. Преди няколко седмици централните банки на САЩ, Великобритания, Япония и Швейцария започнаха да увеличават паричното предлагане чрез печатането на пари и изкупуването на държавни и корпоративни дългови книжа. Преди това те изчерпаха възможностите на основния лихвен процент като класически инструмент на паричната политика.

На 3 март ръководството на Канадската централна банка понижи основния лихвен процент в страната до 0,5% и заяви, че може да прибегне и до „количествени улеснения“ в бъдеще. Анализатори от BNP Paribas, Bank of America - Merrill Lynch и Morgan Stanley съветват инвеститорите да продават канадския долар, преди да бъде публикуван докладът за паричната политика на централната банка на 23 април. Два дена по-рано се очаква решението за основната лихва в страната, като повечето икономисти очакват, че тя ще се запази непроменена при ниво от 0,5 на сто.

Ръководителят на централната банка на Канада Марк Карни обеща да изготви план, който ще позволи да се налеят допълнителни средства в банковата система, които да стимулират кредитирането. Той заяви, че централната банка може да започне да изкупува и активи от частни инвеститори като начин за борба с рецесията, но това все още не е решено.

Щатският долар, британската лира и швейцарският франк поевтиняха с повече от 3% в рамките на един ден при новината, че техните централни банки ще прибегнат до подобни мерки за количествено улесняване, с които да насърчават икономическия растеж.

Швейцарският франк се срина с рекордните 3,3% за един ден срещу еврото, след като на 12 март Швейцарската централна банка започна интервенции, с които да отслаби местната валута, и потвърди намеренията си да изкупува корпоративни облигации.

На 4 март Японската централна банка предложи да изкупи корпоративен дълг на стойност около 1,5 млрд. долара. Това бе първата по своя род подобна операция на централната банка. Оттогава йената поевтиня спрямо всички 16 най-търгувани валути.

Един ден по-късно Английската централна банка намали основната лихва до 0,5 процента, което е най-ниското ниво от основаването й през 1694 г. Ръководството на банката заяви, че ще започне да печата пари, за да изкупува правителствени и корпоративни облигации на стойност 50 млрд. паунда. Британската лира поевтиня с 4,6 процента срещу еврото през последните 4 седмици, след като през 2008 г. се обезцени с 23 процента.

На 18 март Федералният резерв в САЩ съобщи, че започва да изкупува правителствени облигации на обща стойност 300 млрд. долара, което изпрати долара с 3,4 процента под еврото, което бе рекорден еднодневен спад.

Според допитване на Bloomberg до 40 икономисти и анализатори канадската валута може да поевтинее с 3,3 процента до 1,27 канадски долара за един щатски долар до края юли спрямо сегашните нива от 1,2298. Миналата седмица канадският долар се повиши с 1% до 0,8131 щатски долара.

През 2008 г. канадската валута се обезцени с рекордните 18 процента срещу щатския долар поради поевтиняването на суровините и свиването на потреблението в условия на криза. През януари приходите от износ на енергийни източници като природен газ, петрол и въглища се понижиха драстично с 30 процента на годишна база, в резултат на което търговският излишък на страната се превърна в дефицит. Енергийните източници представляват близо една четвърт от целия износ.

Канада разполага със 179 млрд. барела петролни запаси, което поставя страната на второ място в света след Саудитска Арабия. Според канадската асоциация на петролните производители, за да бъдат новите петролни проекти надеждни, цената на барел петрол трябва да бъде поне 65 долара.

Рекордният брой на закритите работни места загатва, че безработицата в страната продължава да расте, като очакванията са тя да достигне 8% през февруари. Брутният вътрешен продукт на Канада се понижи с 0,7% през януари, който става шестия пореден месец, в рамките на който икономиката се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 18.08.22 г.
fallback