fallback

Спадът на фондовите пазари подкрепи долара и йената

Доларът и йената стартираха седмицата на положителна територия спрямо останалите основни валути, след като спадът на водещите световни борси насочи пазарните участници към по-нискорисковите активи

11:28 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена стартираха новата седмица на положителна територия спрямо останалите основни валути, след като спадът на водещите световни борси, започнал още по време на европейската сесия, насочи пазарните участници към по-нискорисковите активи.

От фундаментална гледна точка отсъстваха макроикономически новини, които да повлияят върху представянето на „зелените пари”, докато в същото време станахме свидетели на поредната порция негативни данни за японската икономика. Индустриалното производство се срина с над 38% на годишна база през февруари в резултат от силната йена и намалялото търсене на местни стоки от промишления сектор. Имайки предвид експортната насоченост на японската икономика, можем да очакваме още няколко тримесечия на отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт с оглед на прогнозите за забавяне на растежа в световен мащаб.

Рано тази сутрин излязоха данните за безработицата в Япония за втория месец на годината. Стойността на показателя от 4.4% надмина предварителните прогнози за покачване до 4.3%, като същевременно наблюдавахме спад и в разходите на домакинствата за февруари. Тези данни доведоха до масово разпродаване на йени в началото на днешната сесия, като в повечето си основни кросове валутата загуби позициите си от вчера.

По отношение на щатския долар с най-голям интерес се очакват събитията в края на седмицата, от които може да стане ясна посоката на движение на „зелените пари” в средносрочен план. Прогнозите, свързани със срещата на Г20 в четвъртък, са разнопосочни, като според мнозина не е изключено да станем свидетели на изказвания, насочени към премахването статута на долара на световна резервна валута.

Освен това в петък предстои обявяването на данните за заетостта в неселскостопанския сектор за март, които по традиция предизвикват силна волатилност на пазарите. Излизането на стойности, различаващи се от предварителните прогнози, биха предизвикали бурни движения на валутните и фондовите пазари до края на търговията в последния ден на седмицата.

Еврото приключи вчерашния ден разнопосочно, като поевтиня спрямо нискодоходните си конкурентни валути, но същевременно затвори на положителна територия по отношение на т.нар. „стокови долари”. Икономическите новини за пореден път не бяха в полза на единната валута, след като доверието сред потребителите и бизнес средите отчете нов спад през март. В допълнение към това кредитният рейтинг на Ирландия беше понижен от страна на S&P, а испанското правителство беше принудено да окаже помощ на местна банка за първи път от 16 години насам.

Негативните макроикономически новини бяха подсилени от очакванията за предстоящата в четвъртък среща на Европейската централна банка, на която почти сигурно основната лихва в еврозоната ще бъде понижена с нови 50 базисни пункта. С по-голям интерес обаче се очакват изказванията на президента на банката Жан-Клод Трише, от които може да стане ясно какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на монетарната й политика.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3280; High – 1.3290; Low – 1.3112; Close – 1.3197

Спадът на евро/долар в началото на вчерашния ден срещна подкрепа от 100-дневната МА, като очакваме текущата й проекция при 1.3123 да бъде първа цел в посока надолу. Възможна е кратка консолидация между 1.3080 и 1.3328 преди да бъде подновен низходящият импулс. С оглед на факта, че средносрочният „мечи” тренд е ненарушен, очакваме нов тест на дъната около 1.25.

GBP/USD Open – 1.4269; High – 1.4296; Low – 1.4109; Close – 1.4263

Тесният рейндж, в който се движеше паунд/долар по време на вчерашната сесия, не доведе до съществена промяна в техническата картина при двойката. След като беше подновено низходящото движение, първа цел е тренд линията през върховете от 30 октомври и 9 февруари, текущо проектирана при 1.4150. Завръщане под нея ще отведе паунд/долар към психологическото 1.40. При корекция на спада след 1.4776 първа краткосрочна съпротива е 55-дневната МА, текущо проектирана при 1.4283, следвана от 1.4350.

USD/JPY Open – 97.84; High – 98.31; Low – 95.95; Close – 97.23

Долар/йена продължи да консолидира около нивата, достигнати в края на февруари, като всеки опит за продължаване на възходящото движение среща силна съпротива от 200-дневната МА, текущо проектирана при 99.26. Докато двойката се намира под нея, вероятността за запазване на „мечия” тренд остава по-голяма. Цели в посока надолу са двете дневни дъна при 95.65, следвани от маркираната с червен цвят на графиката тренд линия от края на януари, проектирана при 95.37.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 17.08.22 г.
fallback