fallback

Щатският долар поскъпва в силно волатилна сесия

Щатският долар затвори на положителна територия спрямо всички останали основни валути с изключение на британския паунд

11:28 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар затвори на положителна територия спрямо всички останали основни валути с изключение на британския паунд, след като бягството от риск от страна на пазарните участници отново ги насочи към сигурността на деноминираните в долари активи.

Всъщност „зелените пари” започнаха деня със силен спад спрямо високодоходните валути, като по време на ранната европейска сесия вчера поевтиняха до нива непосредствено под 1.30 долара за евро. Причина за търсенето на високорискови активи бяха спекулациите, че американското правителство ще национализира две от големите местни банки – Citigroup и Bank of America, придобивайки значителен дял в тях. Въпреки това обаче, в свое последващо общо изявление, представители на Министерството на финансите, Федералния резерв и Фонда за гарантиране на федерални депозити заявиха, че пред тях не стои въпросът за придобиване на дялове във финансови институции, като целта на американското правителство е банките сами да успяват да си набавят необходимите средства.

Обявяването на тези новини предизвикаха силен спад на фондовите пазари отвъд Океана в късната част на търговската сесия, като отведоха водещите щатски борсови индекси до най-ниските им нива за последните близо 12 години. Отдръпването на пазарните участници от фондовите борси доведе до засилено търсене на долари, което продължи до края на деня.

Освен това в икономическия календар отсъстваха важни фундаментални новини за САЩ, които да повлияят върху представянето на „зелените пари”, като очакваме основна движеща сила в техните кросове да продължи да бъде апетитът към риск поне до четвъртък.

В предпоследния ден на седмицата предстои обявяването на поръчките за дълготрайни стоки за януари, както и седмичните данни за молбите за безработица, които през последните седмици предизвикват висока волатилност на валутните пазари.

Британският паунд се представи най-силно измежду останалите си конкуренти, като поскъпна по отношение на всички останали основни валути. Стерлингът получи подкрепа от финансовия министър на Великобритания Алистър Дарлинг, който нареди на национализираната преди година банка Northern Rock да увеличи кредитирането с 14 милиарда паунда, за да компенсира дефицита вследствие от теглене на средства от чуждестранни банки.

Въпреки доброто представяне на британската валута обаче основният риск пред нея в краткосрочен план ще бъдат утрешните данни за БВП на Острова за последното тримесечие на 2008 година. Предварителните очаквания сочат пореден спад на индикатора, с което ще се затвърдят спекулациите за тежка и продължителна рецесия във Великобритания, а това на свой ред може да принуди Английската централна банка да прибегне до по-нетрадиционни мерки по отношение на водената от нея монетарна политика.

Технически коментар

EUR/USD

Open – 1.2782; High – 1.2991; Low – 1.2691; Close – 1.2693

Силното рали на евро/долар срещна съпротива от психологическото 1.30, а затварянето в непосредствена близост до най-ниската стойност за деня предполага продължаване на низходящото движение и днес. Първа цел пред двойката в посока надолу е дъното при 1.2513, след което ще последва тест на 1.2422 и 1.2328. При нова корекция нагоре предстои опит за пробив на зоната на силна съпротива около 1.2720/50, където се намират няколко дневни дъна през последните седмици. 

GBP/USD

Open – 1.4399; High – 1.4661; Low – 1.4351; Close – 1.4484

Въпреки няколко опита за по-силно рали при паунд/долар през последните седмици, корекциите в посока нагоре срещат съпротива от 55-дневната МА, която дефинира низходящото движение от началото на август 2008 г. Дори да преодолее текущото ниво на тази МА при 1.4588, пред кабела предстои съпротивата на низходящата тренд линия през върховете от 30 октомври 2008 и 9 февруари 2009 г., текущо проектирана при 1.4725. В подкрепа се превърнаха преодолените вчера дъна при 1.4466 и 1.4350, като завръщане под тях ще доведе до тест на 4092. 

USD/JPY

Open – 93.22; High – 94.95; Low – 92.75; Close – 94.59

Долар/йена не успя да затвори над критичния връх при 94.63 въпреки третия пореден опит за пробив на това ниво. Преодоляването му ще потвърди формирането на „двойно дъно”, чийто „neckline” минава точно през този връх. Ако бъде изпълнена тази формация, нейният таргет в средносрочен план е зоната около 102, като преди това предстоят съпротивите на 97.42 и психологическото 100. В посока надолу очакваме подкрепи от върха при 92.40, следван от възходящата тренд линия през дъната от 21 януари и 3 февруари, текущо проектирана при 91.19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 02.09.22 г.
fallback