fallback

Анализ: Щатският долар може да поскъпне с 11% спрямо йената до три месеца

Според сингапурската компания Standard Chartered това е възможно, в случай че курсът на валутната двойка се повиши над нивото на съпротива от 94,63 йени за долар

18:20 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар може да поскъпне с 11% спрямо японската йена през следващите три месеца, в случай че курсът на валутната двойка се повиши над нивото на съпротива от 94,63 йени за долар, смятат от базираната в Сингапур компания Standard Chartered Plc., въз основа на направен анализ на моделите на търговия.

Нивото от 94,63 йени за долар, достигнато на 6 януари, съвпада с най-високото ниво на щатската валута за тази година и ще създаде потенциал за т.нар. „двойно дъно“ на дневната графика, използвайки 13-седмичната плъзгаща средна, е съобщил в писмо до своите клиенти Калъм Хендерсън, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Standard Chartered – Сингапур. Формата „двойно дъно“ се образува, когато една валута отбелязва два последователни спада със сходна дълбочина, създавайки потенциал за възстановяване на курса.

„Търговска активност от последните дни, която е отразена в графиките, предполага, че купувачите се активизират при нива над достигнатите през декември 2008 и януари 2009 двойни дъна от 87 йени за долар“, гласи съобщението на Хендерсън, цитирано от Bloomberg. Достигането на нивото от 89,60 йени за долар инициира покупки на щатската валута и при наличието на продължаващо поскъпване през следващите сесии моделът на двойното дъно ще продължи да се разгръща с целеви нива от 102,20 йени за долар.

Щатският долар поскъпва до 93,63 йени за долар към 18:15 часа българско време спрямо 92,41 йени към края на търговската сесия в Ню Йорк вчера. Щатската валута отбеляза 13-годишно дъно от 87,13 йени за долар на 21 януари. Японската йена засили своите позиции срещу 13 от 16-те най-търгувани валути днес поради опасенията за нови спадове на фондовите пазари, които ще подтикнат инвеститорите да продават по-високо доходните активи, които са закупили със средства от Япония.

„Очаква се щатският долар да продължи да поскъпва през следващите три месеца към нива от 101 йени за долар и по-високи” - е написал Хендерьсън в своето писмо. Инвеститорите могат да извлекат печалби, ако затворят позициите си, залагащи на поевтиняването на долара, и закупуват щатска валута всеки път, когато курсът спадне до нивата на подкрепа от 90,30 йени, е казал още Хендерсън.

Технически индикатори

Техническите индикатори, каквито са индексът RSI, сравняващ силата на ръстовете и спадовете, както и стохастичният осцилиатор, сигнализират, че моментът е може би подходящ за покупки на щатската валута, а пък индикаотрът на плъзгащите средни MACD също може да сигнализира за покупки съвсем скоро, смята Хендерсън.

Графиката на стохастичния осцилиатор измерва цената на затваряне на ценната книга спрямо достигнатите най-ниски и най-високи нива за определен период от време, за да предвиди дали цената на актива ще се повишава или понижава. Графиката на MACD може да покаже дали промяната в цената е началото на тренд, или е краткосрочно отклонение, като сравнява плъзгащите средни за период от 9, 12 и 26 дена.

В техническия анализ инвеститорите и анализаторите изучават графиките на моделите на търговия и нивата на цените, за да прогнозират промените в цените на ценните книжа, суровините, валутите и индексите. Нивата на съпротива показват нивата, при достигането на които поръчките за продажба може да се натрупат, докато поръчките за покупка могат да се асоциират с нивата на подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 27.08.22 г.
fallback