fallback

Спокойна търговия на валутните пазари заради неработния ден в САЩ

Основните кросове се търгуваха в тесен рейндж, като доларът и японската йена отново бяха най-предпочитаните валути

10:58 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Началото на новата седмица беше белязано от спокойна търговия на валутните пазари в резултат на официалния неработен ден за американските борси. Основните кросове се търгуваха в тесен рейндж, като доларът и японската йена отново бяха най-предпочитаните сред пазарните участници валути.

Търговията започна с гап при повечето основни двойки, след като провелата се през уикенда среща на финансовите министри от Г7 не даде повод за оптимизъм на инвеститорите и търсенето на долари и японски йени започна още с отварянето на пазарите. Впоследствие обаче волатилността спадна и през по-голямата част от европейската сесия „зелените пари” се търгуваха в тесен рейндж спрямо останалите си конкуренти.

През деня отсъстваха дори важни новини в календара за водещите световни икономики, които да предизвикат по-сериозни движения в една от двете посоки. Въпреки това се очаква още по време на днешната търговска сесия волатилността да се върне в нормалните си граници от последните няколко месеца, като макроикономическите данни, които се очаква да бъдат обявени през деня, имат потенциал да предизвикат по-резки движения. Основният фокус ще бъде насочен към стойностите на индекса на потребителските цени във Великобритания за януари, който се очаква да отбележи нов месечен спад, а освен това да се доближи до заложения от Английската централна банка таргет от 2% на годишна база.

Ако действителната инфлация на Острова се забави под предварително прогнозираните стойности, това най-вероятно ще окаже силен натиск върху паунда, тъй като ще засили спекулациите за ново понижение на основната лихва в страната. Въпреки че до момента агресивната монетарна политика, водена от централната банка от лятото на 2008 г. насам, не дава желания резултат върху реалната икономика, вратите пред банката по отношение на лихвени редукции все още стоят отворени.

Поредната порция негативни новини за японската икономика беше обявена рано тази сутрин. Само ден, след като бе обявено, че брутният вътрешен продукт в страната е паднал с най-рязък темп за последните 35 години, индексът за сектора на услугите през декември отново излезе на отрицателна територия на месечна база. По този начин спекулациите за сериозно задълбочаване на рецесията в Япония допълнително се засилиха, тъй като всички водещи сектори на местната икономика изпитват затруднения през последните месеци.

Въпреки негативните данни обаче йената остана силна спрямо останалите основни валути, след като бягството от рискови активи насочи свободните средства на пазарните участници към нискодоходните валути.

Технически коментар

EUR/USD

Open – 1.2855; High – 1.2880; Low – 1.2727; Close – 1.2796

Спадът в началото на вчерашната сесия отново беше подкрепен от възходящата тренд линия от края на октомври (маркирана с червен цвят на графиката), но пробивът й в ранната част на днешния ден поставя еврото под силен натиск. От особено значение в средносрочен план ще бъде способността на двойката да ограничи спада си в рамките на следващите 3 фигури, като в посока надолу предстоят подкрепите на дъната при 1.2421 и 1.2328. При техен пробив можем да очакваме засилване на низходящия импулс. В посока нагоре първа съпротива за днес е преодоляната през нощта горепосочена тренд линия, която е текущо проектирана при 1.2712, следвана от дъната около 1.2750/60.

GBP/USD

Open – 1.4329; High – 1.4330; Low – 1.4149; Close – 1.4297

След като преодоля и дъното при 1.4350, предстои паунд/долар да направи тест на 1.4052, след което е по-вероятно низходящият импулс да се засили, като цел отново ще бъде 1.3681 и 1.3501. При корекция нагоре предстоят съпротивите на 1.4350 и 1.4466, следвани от дъното при 1.4556. 

USD/JPY

Open – 91.87; High – 92.06; Low – 91.11; Close – 91.72

Доларът продължи доброто си представяне спрямо йената, въпреки че приключи деня със слабо поевтиняване. След преодоляването на 55-дневната МА очакваме тя да се превърне в силна подкрепа при нов спад на двойката. Първа цел в посока нагоре продължава да бъде върхът при 92.40, а евентуален негов пробив ще доведе до тест на 94.62, което се явява критично ниво по отношение засилване на ралито в средносрочен план. При подновяване на низходящото движение и завръщане под 55-дневната МА при 90.64 ще последва тест на тренд линията през дъната от 21 януари и 3 февруари, текущо проектирана при 90.23.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 31.08.22 г.
fallback