fallback

България е под валутен натиск според американски икономист

Нурел Рубини смята, че България и балтийските страни ще бъдат принудени да отслабят контрола върху националните си валути

14:39 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поради влошаващата се икономическа ситуация балтийските страни и България ще бъдат принудени да отслабят контрола върху националните си валути. Това заяви на форума „Русия 2009“ американският икономист Нуриел Рубини, който преди две години предсказа сегашната рецесия в САЩ, цитиран от Вести.ру.

„При извънредни нива на основни показатели е невъзможно да се поддържа фиксиран курс на националните валути. В края на краищата ще настъпи валутна криза. Балтийските страни са под натиск, както и българската валута“, смята Рубини.

Руската рубла от август се обезцени спрямо долара с 35 на сто на фона на поевтиняването на суровините. През януари Беларус обезцени валутата си с 20 на сто спрямо долара, а украинската гривна през последните шест месеца загуби 40 на сто от стойността си спрямо американския долар.

Валутите на балтийските страни и България обаче са привързани към еврото с фиксирани курсове.

Българската национална валута е привързана към еврото при курс около 1,95583 лева за едно евро. Според данни на Международния валутен фонд (МВФ) през второто полугодие на 2008 г. страната е похарчила за запазване на този курс 16 на сто от златно-валутните си резерви, които са намалели до 16,8 млрд. долара.

Дефицитът по текущите сметки на балтийските страни и България изправя икономиките им пред прага на валутната криза, което създава допълнителна заплаха за стабилността на банковата система и сектора на недвижимите имоти, твърди Рубини.

„Огромните дефицити по текущата сметка, политиката на фиксирани валутни курсове и ограниченията, наложени върху колебанията на пазарите със страните с развиваща се пазарна икономика - това просто е „формула на нещастието“, казва той.

Според Рубини МВФ е сгрешил, разрешавайки на Латвия да запази обвързаността на националната си валута към еврото. „МВФ трябваше да поиска Латвия да се откаже от фиксирания курс като условие за отпускане на ликвидни средства, както това бе направено в Източна Азия при други кризи в страни с развиваща се пазарна икономика“, твърди специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 29.08.22 г.
fallback