fallback

Ден за решения: Какви лихви ще определят ЕЦБ и АЦБ?

Днес двете институции ще заседават за лихвените проценти на фона на все повече сигнали за слабост на икономиката

09:18 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днес ще се проведат редовните заседания на ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ). Те се очакват със сериозен интерес от страна на пазарите, тъй като икономическите показатели и в еврозоната, и на Острова се влошават все повече от началото на годината, а кредитните пазари така и не започват да функционират по нормалния си начин.

В момент, когато лихвените проценти във всички водещи държави се доближават все повече до нулата, като дори в Нова Зеландия и Австралия се предприемат драстични редукции, инвеститорите очакват ново понижение на основната лихва на Острова, а преобладаващите прогнози за действията на ЕЦБ са за нов пасивен коментар на ситуацията и запазване на лихвения процент без промяна.

Очаква се ръководителите на АЦБ да смъкнат основния лихвен процент с една трета – от 1,5 на 1,0 на сто, което е безпрецедентен ход в 300-годишната история на институцията. Повод за такива прогнози дава тежката икономическа ситуация на Острова, където безработицата непрекъснато расте, а бизнесът среща все по-големи трудности при осигуряването на финансиране.

От октомври досега АЦБ е смъкнала лихвения процент с цели 3,5 процентни пункта – от 5,0 на 1,5 на сто. Въпреки това обаче сигнали за стабилизиране на кредитния пазар и икономиката все още няма, а прогнозите за бъдещето стават все по-мрачни, за да се стигне до очакванията на Националния институт за икономически и социални изследвания за спад на БВП за 2009 г. от 2,7 на сто.

В случай че тази прогноза се окаже вярна, то Великобритания ще отбележи най-слабата си година от края на Втората световна война досега. Това води до силно понижаване на потребителското и бизнес доверие, допълнително ограничаване на инвестициите и ръст на безработицата.

С цел да стабилизира ситуацията АЦБ предприе редица програми за увеличаване на ликвидността във финансовата система, тъй като полето за ново понижение на лихвата е силно ограничено. Според някои анализатори централната банка върви по пътя на американския Федерален резерв, който фиксира основната лихва в САЩ в рейндж между 0 и 0,25 на сто и в момента залага основно на странични програми за стимулиране на кредитирането и стабилизиране на банковата система.

По малко по-различен начин стои ситуацията в еврозоната. Въпреки поредицата от разочароващи новини за пазара на труда и производството и драстичния спад на инфлацията, вероятно ЕЦБ няма да прибегне до промяна на лихвата. Основен повод за такива прогнози даде изказване на президента на институцията Жан-Клод Трише, който преди седмица заяви, че „следващото важно заседание ще бъде през март“.

Това кара анализаторите да не избързват с прогнозите си за понижаване на лихвения процент. Към момента стойността на показателя е 2 на сто, след като до октомври нивото му беше 4,25 на сто. Политиката на ЕЦБ сама по себе си е доста по-твърда от тази на ФЕД и АЦБ още от самото начало на кризата, което допълнително ограничава възможностите за поднасяне на изненада днес, макар да има достатъчно аргументи за понижаването на лихвата.

Достатъчен повод за това са както понижените кредитни рейтинги на Испания, Португалия и Гърция, където осигуряването дори на държавно финансиране поскъпва, така и данните за инфлацията, които показват най-ниското поскъпване на живота за последните няколко години.

Водещите икономики в еврозоната – Германия и Франция, също изпитват сериозни трудности заради кризата, а банковата система остава под силен натиск. От ЕЦБ обаче неведнъж заявиха, че няма да бъдат предприети необмислени мерки и ще изчакат окончателните данни за състоянието на икономиката в края на 2008 и началото на 2009 година, след което могат да се очакват някакви по-сериозни действия.

*Решението на АЦБ ще бъде съобщено в 14:00 часа българско време, а това на ЕЦБ – в 14:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 01.09.22 г.
fallback