fallback

Бягството от риск помогна на долара и йената

Еврото беше сред малкото валути вчера, които успяха да поскъпнат срещу щатския долар

10:56 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Щатският долар и японската йена бяха сред най-добре представилите се валути по време на вчерашната сесия, след като бягството от риск отново завладя фондовите пазари по света. В действителност финансовите новини от деня бяха неблагоприятни, като агенцията Moody’s понижи кредитния рейтинг на британската банка Barclays заради опасения от предстоящи нови отписвания на активи.

В допълнение към това в САЩ акциите на компаниите в индустриалния сектор поевтиняха в резултат от излезлите през деня данни, които потвърдиха прогнозите за задълбочаване на рецесията. Индексът ISM за производството се покачи съвсем слабо от 32.9 до 35.6 пункта през януари, но въпреки това остана под равновесното ниво от 50 пункта за 11-ти пореден месец, сигнализирайки сериозно свиване на бизнес активността. По-подробен преглед на проучването показва, че заетостта в сектора е паднала до 26-годишно дъно, като компонентите на индекса, отразяващи продукцията и поръчките на нови стоки, остават малко над рекордното дъно от декември.

Същевременно личните разходи се понижиха повече от предварителните очаквания с 1%, отбелязвайки шести пореден месечен спад, като в същото време личните доходи са намалели с 0,2%. През втората половина на изминалата година именно рязкото свиване на потребителските разходи доведе до спада на БВП за 4-то тримесечие с 3,8%, което е рекорд за последните 27 години.

Еврото беше сред малкото валути вчера, които успяха да поскъпнат срещу щатския долар. Икономическият календар в началото на седмицата не донесе важни фундаментални новини от еврозоната, но днес се очакват поредица данни, които биха увеличили волатилността сред кросовете на единната валута. По-късно през деня ще бъде обявен индексът на производствените цени, като прогнозата е той да падне за четвърти пореден месец с 1,2% през декември, докато на годишна база се очаква ръстът да се забави до 2,1%. След като през миналата седмица станахме свидетели на свиване на потребителските цени с 1,1% на годишна база през януари, днешните данни биха засилили спекулациите за понижение на основната лихва в еврозоната в четвъртък.

Британският паунд несъмнено е най-волатилната валута на пазара през последните седмици, като вчера стерлингът претърпя значителен спад срещу долара, еврото и японската йена. Спекулациите относно нови отписвания на активи от страна на Barclays натежаха върху представянето на паунда. Освен това прогнозите сочат понижение на основната лихва на Острова този четвъртък до нова рекордно ниска стойност от 1%, което допълнително би намалило атрактивността на британската валута.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.2798; High – 1.2898; Low – 1.2705; Close – 1.2842

След като спадът на евро/долар очаквано срещна подкрепа от възходящата тренд линия от края на октомври (маркирана с червен цвят на графиката), можем да очакваме известна корекция в посока нагоре с цел зоната около 1.30+, след което поевтиняването да бъде подновено. При възстановяване на низходящото движение подкрепи пред двойката са дъната при 1.2746 и 1.2705, следвани отново от горепосочената тренд линия, която е текущо проектирана при 1.2662.

GBP/USD Open – 1.4497; High – 1.4503; Low – 1.4051; Close – 1.4262

Движението след 1.3501 изглеждаше корективно на фона на преобладаващия низходящ тренд при кабела, като от сегашните нива можем да очакваме нова вълна надолу с първа цел психологическото 1.40. При пробив на това ниво предстои тест на дъното от юни 2001 година при 1.3681, през което е проектирана дългосрочна възходяща тренд линия от началото на 1985 година.

USD/JPY Open – 89.76; High – 90.02; Low – 88.80; Close – 89.42

Долар/йена се отдръпна от горната линия на рейнджа си от предходните 4 седмици, но въпреки това очакваме търговията да остане в границите между 87.10 и 90.90 поне през следващите няколко сесии. Пробив в една от двете посоки ще доведе до засилване на движението. Въпреки това трябва да отбележим текущата проекция на 55-дневната МА непосредствено над горната граница на рейнджа. Предвид факта, че тази МА дефинира низходящото движение от началото на септември 2008 година насам, очакваме силна съпротива от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
fallback