fallback

Анализатори: При лихви в близост до 0 изберете валути на страни с излишък

Специалистите препоръчват валутите на Япония, Швейцария и Норвегия, тъй като те имат големи търговски излишъци

15:01 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

В ситуация, когато лихвените проценти на почти всички водещи икономики клонят към нулата, най-големите валутни дилъри в света препоръчват насочване на инвестициите към държави с големи търговски излишъци. Покупката на техните валути би могла да донесе печалби, показва анкета на Bloomberg. Като такива страни анализаторите посочват Япония, Норвегия и Швейцария.

По мнението на специалистите от BNP Paribas SA японската йена ще поскъпне с около 14 на сто спрямо американския долар до юни. От Goldman Sachs очакват норвежката крона да е сред най-добре представилите се валути тази година, като потенциалът й за растеж срещу долара се оценява на 17 на сто. Най-големият по активи американски кредитор Bank of America пък препоръчва инвестициите в швейцарски франкове.

Глобалната финансова криза, която принуди централните банки на повечето водещи икономики да поемат курс към понижение на лихвените проценти в близост до нулеви стойности, е редуцирала печалбите от carry-trade сделки наполовина. Това кара специалистите да препоръчват инвестициите във валути на страни с големи търговски излишъци, тъй като техните правителства няма да бъдат принудени да излязат на кредитния пазар, за да запълнят нуждата от финансиране на публични разходи.

„Времената се смениха“, смята Йенс Нордвиг от Goldman Sachs. „Валутите на страни с търговски излишъци като швейцарския франк и йената вероятно ще се представят добре, докато паричните единици на страните с дефицит ще са доста нестабилни“.

Дефицитът по текущата сметка на Швейцария достигна 8 на сто от брутния вътрешен продукт за миналата година. Същото съотношение за Япония е 3,8 на сто, докато в Норвегия то е цели 16 на сто, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В същото време в САЩ има дефицит в размер на 4,9 на сто от БВП, в Австралия – 5,1, а в Нова Зеландия – 9,5 на сто.

По данни на Goldman Sachs купуването на валутите на шестте страни с най-голям търговски излишък и продажбата на шестте с най-голям дефицит е донесло печалба от 4 на сто през последния месец.

През последните месеци популярността на carry-trade-a намалява значително и позициите от този тип се ограничават значително. Според Хенрик Гълбърг от Deutsche Bank „пазарите отделят повече внимание на фундаменталните оценки в моменти на висока волатилност и несигурност“, което е водещо за понижената атрактивност на рисковите сделки.

За периода между 2002 и 2008 година валутите на страните с излишък по текущата сметка са се представяли по-слабо от тези на държавите с дефицит. Залагането на държавите с излишък обаче според някои анализатори представлява игнориране на риска, че глобалната търговия ще намалее заради кризата. Това пък би могло да има негативно влияние върху въпросните парични единици.

В подобна посока действат и спекулациите и опасенията, че някои правителства ще вземат мерки да ограничат поскъпването на валутите си, тъй като това би се отразило на конкурентоспособността на износа им. Особено активни са спекулациите, че Япония ще се намеси на пазарите, тъй като икономиката й е попаднала в сериозни затруднения. Слухове за подобни намерения има и относно Швейцария, след като високопоставен представител на централната банка заяви, че институцията наблюдава „много от близо“ случващото се на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
fallback