fallback

Доларът се насочва към стабилизиране

Ралито на единната валута от последните дни ще изгуби сила и се очаква консолидация в курса срещу долара

16:56 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като еврото напредна спрямо долара през последните дни очакванията са ни за лека корекция в подкрепа на зелените пари до ниво 1.3396.

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено най-вече към решението на Фед относно лихвените нива, като очакванията са за понижение до 0.50% спрямо предходните 1.00%, но слухове сред икономисти предполагат, че централната банка ще предприеме радикални мерки и ще намали основната лихвена ставка до 0.25%.

Съществува голяма вероятност тези мерки за насърчаване на кредитирането да се приемат от спекулантите като опит от страна на правителството за справяне със ситуацията в ипотечният сектор и потребителското доверие.

В случай, че очакванията за смъкване на лихвата с три четвърти се сбъднат, САЩ ще имат най-ниския лихвен процент от всички страни от Г-7. Само преди година основната лихва в Америка беше 4,25 на сто, но след общо шест понижения за изминалата година тя падна до 1,0 на сто, а сега може да отиде дори при 0,25 на сто.

След неубедителните решения относно авто гигантите в САЩ вероятно решението за лихвените нива ще даде необходимия тласък на долара след като фундамента за днес сочи за ново покачване на основните валути спрямо американската.

Новините около началното жилищно строителство и разрешителните за строеж вероятно ще отбележат понижение от сегашните си стойности.

Паундът от своя страна бележи нови върхове спрямо основните валути, но спрямо еврото очакваме обръщане на тренда на ниво 0.8916.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback