fallback

Фед може да намали лихвите до нива близки до 0

Според някои анализатори САЩ може да влезе в сходна ситуация като Япония през 90-те

15:33 | 27.10.08 г.

Федералният резерв на САЩ може да намали основния лихвен процент до нива близки до 0 на предстоящата среща на борда на централната банка на САЩ тази седмица, коментираха анализатори пред Bloomberg. 

Причината за тези прогнози са очакванията, че икономиката ще се свие с над 2 на сто през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Според Лайл Грейми, бивш член на борда на директорите на Фед, икономиката на САЩ е в много лоша форма.

Към момента основният лихвен процент в САЩ е 1,5 на сто.

Според анализатори на Westpac на предстоящата среща на Фед централните банкери ще намалят лихвените проценти с 50 базисни пункта до 1 на сто. Анализаторите не изключват и по-голямо намаление с около 75 базисни пункта. От Westpac обаче смятат, че Фед ще се въздържи от намаление на лихвените проценти с повече от 100 базисни пункта на тази среща, тъй като това би им оставило твърде малко място за бъдещи понижения на лихвите в случай на необходимост от такива.

Според 11 икономисти, запитани от Bloomberg, през третото тримесечие на 2008 г. БВП в САЩ е намаляло с 0,5 на сто, което би било най-големият спад от 1990 година насам. През четвъртото тримесечие икономистите прогнозират спад с 2,2 на сто.

Според някои обаче икономиката на САЩ е в дори по-лоша форма. Джоузеф Лаворна от Deutsche Bank смята, че ще бъдем свидетели на спадове в БВП през следващите тримесечия сходни до това, което се случваше в началото 80-те години. Според икономиста през третото тримесечие на 2008 г. икономиката на САЩ ще се свие с 4,5 на сто.

През второто тримесечие на 1980 г. американската икономика намаля със 7,8 на сто.

Тези негативни очаквания, както и сигналите, че финансовата криза ще се пренесе с пълни сили в реалния сектор на икономиката, може да накарат Фед да понижи значително лихвите още веднъж.

Лихви близки до 0 на сто и дори 0 на сто няма да са прецедент. През 1999 година Япония направи именно това. Тогава обаче опитите на централната банка да стимулира икономиката не се увенчаха с особени успехи и икономиката на страната влезе в продължителни периоди на нисък или негативен ръст.

Срещата на Фед и решението за лихвените проценти се очакват в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 03.09.22 г.
fallback